Slimmer omgaan met bestaande energie dankzij de waterstoftrailer

‘Wil je als bedrijf af van fossiele brandstof? Dat kan met onze waterstoftrailer. Bovendien ondersteunen we het elektriciteitsnet daar ook mee’, zegt Jerom Janssen van het Arnhemse bedrijf HyMatters, dat organisaties helpt te verduurzamen.

Door de aanleg van zonnepanelen en windmolens zijn bedrijven niet alleen eindgebruikers van elektriciteit, maar steeds vaker ook producent. Daar is het net helemaal niet tegen bestand, constateerden Jerom Janssen en zijn collega’s toen ze bij netbeheerder Liander werkten.
De oplossing is om lokaal opgewekte energie lokaal op te slaan en te gebruiken, was hun conclusie. ‘Dat kan met een accu, maar die loopt op den duur vanzelf leeg. Opslaan lukt beter met waterstof. Als je elektriciteit omzet in waterstof kun je het bewaren en gebruiken op het moment dat je het nodig hebt door het weer om te zetten naar elektriciteit of door het te gebruiken als waterstof’, legt Jerom Janssen uit. Met die oplossing in handen richtte hij met zijn oud-collega’s vijf jaar geleden HyMatters op.

Jerome Janssen van HyMatters in het waterstoflab op IPKW Arnhem

Netbeheerder ondersteunen

Het bedrijf presenteerde onlangs de waterstoftrailer: een aanhanger waarop het hele proces van energieopslag en omzetting plaatsvindt. De mogelijkheden zijn eindeloos. ‘Wil je je bedrijfsloods duurzaam verwarmen? Dat kan met infraroodstraling met hulp van waterstof. Wil je je wagenpark verduurzamen? Dan sluit je het vulpistool van de trailer aan op je voertuigen om ze te voorzien van waterstof, want waterstof is echt een alternatief voor fossiele brandstof. Dit is een prachtige manier om je logistiek centrum te verduurzamen’, aldus een enthousiaste Jerom Janssen.
Organisaties helpen te verduurzamen is een uitgangspunt van HyMatters, maar het gaat de eigenaren er ook om de netbeheerder te ondersteunen. ‘Netverzwaring is een groot probleem en kost alleen in Nederland al ruim 100 miljard euro. De netbeheerder kan zwaardere kabels in de grond leggen, maar met deze oplossing is die noodzaak kleiner. Met de waterstoftrailer laten we zien dat we de drukte op het net kunnen terugbrengen door het overschot aan elektriciteit uit het net te halen en daar waterstof van te maken. Zo kunnen we netverzwaring uitstellen of zelfs afstellen door slimmer om te gaan met bestaande energie.’

Opschalen

Op dit moment bestaat er uitsluitend een demonstratiemodel van de waterstoftrailer. ‘Zo kunnen we belangstellenden laten zien hoe de trailer werkt, dat maakt het makkelijker te begrijpen.’ Maar bij een demonstratiemodel blijft het niet, want het Arnhemse bedrijf heeft een serieus geïnteresseerde die mogelijk tien trailers wil afnemen. ‘Als die aanvraag doorgaat, moeten we flink gaan opschalen. Dat zijn we nu volop aan het voorbereiden’, klinkt het veelbelovend.
Naast de waterstoftrailer houdt het bedrijf zich ook bezig met advies en het geven van een post-hbo opleiding over waterstof op de HAN, University of Applied Sciences. ‘Met waterstof creëer je flexibiliteit. En dat is dé oplossing om de energietransitie te halen. Het zou mooi zijn als we in Nederland op een paar duizend plekken zo’n trailer kunnen neerzetten om te laten zien dat het ook anders kan.’

Daniel Semerel, Hymatters, Waterstoflab IPKW

Bestaande energie slim benutten
Ontdek duurzame waterstofoplossingen
Gepubliceerd op
10 november 2022
Organisatie
HyMatters
Duurzame oplossing
Waterstoftrailer
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!