Magie Creations, Bierbostel 2

Bierbostel als basis voor granenrepen en kaascrackers

Bierbostel, oftewel biergraan, is met 560 kiloton per jaar in de grootste reststroom van het bierbrouwproces in Nederland. Biergraan wordt nu gevoerd aan melkvee. Zonde, vindt Madeleine Gielens. Met haar bedrijf MaGie Creations in Ede ontwikkelt ze circulaire producten op basis van biergraan voor menselijke consumptie. Onder de naam Brewlicious lanceert ze dit jaar een granenreep vol vezels en eiwitten, kaascrackers en bakmixen.

Voedselverspilling tegengaan

Willen we de wereldbevolking kunnen blijven voeden, dan moeten we efficiënter met reststromen in de voedselindustrie omgaan. En zo voedselverspilling tegengaan. ‘Alles wat de planeet ons geeft, moeten we maximaal benutten’, zegt Madeleine Gielens. ‘Biergraan is een reststroom, die ondergewaardeerd wordt. Het is in principe een gezond, vezel- en eiwitrijk en lekker product. Het is zonde om dat als veevoer te gebruiken.’

Met haar bedrijf MaGie Creations ontwikkelt Madeleine Gielens circulaire producten op basis van biergraan voor menselijke consumptie. Ze is ervan overtuigd dat er in de gangbare voedselindustrie te weinig aandacht is voor het gebruik van reststromen. ‘We hebben nog te vaak een blinde vlek voor het efficiënt gebruiken van voedingsmiddelen. Dat kunnen we ons niet meer veroorloven.’

MaGie Creations heeft op 10 februari de publieksprijs gewonnen van de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 van 2022.

Bierbostel

Bierbostel, oftewel biergraan, is het voornaamste restproduct van het bierbrouwproces. Voor het brouwen van bier wordt uit gerst suiker en zetmeel gehaald, waarna de vezel- en eiwitfractie uit het graan overblijft. Met haar bedrijf MaGie Creations heeft Madeleine Gielens een circulair businessmodel ontwikkeld, waarbij biergraan wordt verwerkt en opgewaardeerd tot een bruikbaar ingrediënt voor bijvoorbeeld bakkerijen. Daarnaast hebben de circulaire ondernemer en haar medewerkers onder de merknaam Brewlicious producten voor consumenten ontwikkeld, zoals de bar, een granenreep, kaascrackers en  bakmixen.

Magie Creations, Bierbostel

Businessconsultant

Als zelfstandig businessconsultant werkte Madeleine Gielens in Guatemala en Nicaragua in Latijns-Amerika. Later richtte ze samen met een partner in Nederland een inkoopconsultancybedrijf op. In verwachting van haar tweede kind verkocht ze haar aandeel in dit bedrijf en ging interim-klussen doen. Door de gemeente Den Haag werd ze gevraagd of ze een circulair prototype-businessmodel wilde ontwikkelen voor de reststromen van de Haagse bierbouwerij Kompaan.

‘Zo ben ik in de reststromen terecht gekomen. Al doende ontdekte ik dat biergraan in principe een heel mooi product is’, verklaart Madeleine Gielens met een glimlach. ‘Ik zag ook kansen voor een nationaal en internationaal schaalbaar businessmodel, die combinatie greep me.’

Biochemie en levensmiddelentechnologie

Biergraan komt als vochtige, dampende massa vrij uit het bierbrouwproces. ‘Het moet zo snel mogelijk gedroogd en geperst worden’, vertelt Madeleine Gielens. In haar bedrijf werkt onder meer een biochemicus/procestechnoloog, die uitdenkt hoe dit het beste kan gebeuren. Een levensmiddelentechnoloog ontwikkelt nieuwe producten op basis van biergraan. Dat zijn niet alleen eindproducten voor de consument, maar ook ingrediënten voor bakkerijen en andere industriële partners.

Madeleine Gielens is opgeleid als kunsthistorica en bedrijfskundige. Vier jaar geleden kwam ze in contact met brouwerij Kompaan en verdiepte ze zich in literatuur over het opwaarderen van biergraan voor menselijke consumptie. Ze stapte naar Wageningen Universiteit & Research (WUR) met de vraag om hulp bij het testen van dit procedé. ‘Dat wilden ze bij de WUR wel, via de stichting Samen tegen Voedselverspilling kreeg ik ook een stukje financiering voor dit onderzoek.’

Roots Innovation Hub Ede

Begin 2021 nam MaGie Creations zijn intrek in de Roots Innovation Hub, onderdeel van het World Food Center bij het station in Ede. ‘Samen met de levensmiddelentechnoloog en stagiaires van de HAS in Den Bosch en HAN Food & Business zijn we de bars gaan ontwikkelen en testen. We hebben nu drie smaken: appel en kaneel, abrikoos en gember en choco en cranberry.’
Onder de naam Brewlicious zijn er ook kaascrackers is drie smaken ontwikkeld en bakmixen voor pannenkoeken, bananenbrood, kruidcake en chocolade cupcakes.

De markt voor producten op basis van biergraan bestaat nog niet. Als het aan Madeleine Gielens ligt, komt daar snel verandering in. Ze is in gesprek met een grote supermarkt om de brewbars van Magie Creations in de schappen te krijgen.Magie Creations, Bierbostel 3

Gepubliceerd op
10 februari 2022
Onderwerp
Voedselverspilling tegengaan
Bedrijf
MaGie Creations
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!