Congres voor Technisch Onderwijsassistenten bij Rijn IJssel

350 Technisch Onderwijs-Assistenten (TOA’s) uit heel Nederland zijn op 26 januari te gast in het nieuwe Tech Plaza van onderwijsinstelling Rijn IJssel in Arnhem voor het jaarlijkse TOA-congres. TOA’s assisteren docenten bij scheikunde-, natuurkunde- en biologielessen in het voortgezet onderwijs. Deelnemers kunnen vier van de 35 aangeboden workshops kiezen, er is een bedrijvenmarkt en de deelnemers wisselen ervaringen uit. ‘Bij het congres doe je inspiratie op en krijg je concrete ideeën voor praktijklessen.’

Eén keer per jaar treffen TOA’s elkaar tijdens het jaarlijkse TOA-congres van NVON, de Nederlandse Vereniging voor Onderwijs in Natuurwetenschappen. Een technisch onderwijsassistent (TOA) is onmisbaar voor docenten scheikunde, natuurkunde en biologie op alle niveaus in het voortgezet onderwijs.

De TOA bereidt de technische praktijklessen voor, houdt de voorraad chemicaliën en andere materialen bij die nodig zijn om deze lessen te geven en assisteert de docent bij de lessen.  

Rijn IJssel en Tech Plaza 

Onderwijsinstelling Rijn IJssel in Arnhem is in 2024 gastheer van het TOA-congres, dat plaatsvindt in het nieuwe Tech Plaza, dat in het najaar van 2021 in gebruik werd genomen. Normaalgesproken huisvest Tech Plaza de ruim dertig techniekopleidingen, ICT-opleidingen en de opleiding Laboratoriumtechniek, die worden bezocht door zo’n tweeduizend studenten en worden gegeven door pakweg 110 docenten.

Op vrijdag 26 januari zijn de scholieren vrij geroosterd en is het deels nieuwe en deels gerenoveerde gebouw beschikbaar voor de bezoekers van het TOA-congres. Zij kunnen er de bedrijvenmarkt bezoeken, workshops en excursies bezoeken en er is natuurlijk tijd en ruimte om met collega’s ervaringen uit te wisselen. 

Excursies Arnhemse bedrijven

Naast workshops over bijvoorbeeld Practica Plantenziekten, Microplastics, Onderzoek naar exoplaneten of Escapes Rooms in de klas, kunnen TOA’s ook deelnemen aan excursies naar diverse Arnhemse bedrijven, zoals Teijin Aramid en Elestor (producent Waterstofbromide Flow Batterij).

Teijin Aramid, producent van aramides, zoals de supersterkte vezel Twaron, is gevestigd naast Tech Plaza. Het bedrijf beschikt in Arnhem over een onderzoeksafdeling waar 120 onderzoekers werken op mbo-, hbo en universitair niveau. 

Tech Gelderland. Marjon Dullemond, docent labtechniek Rijn IJssel, Julia van Moerkerk en Lyndon van den Brink over de nieuwe opleiding Technisch Onderwijs Assistent (TOA). Tech Plaza

Onderzoek naar aramidevezels 

‘Onze aramidevezels vind je in honderden verschillende toepassingen, maar je ziet ze niet altijd. Denk aan kabels waar boorplatforms aan vastliggen, autobanden, zoals gebruikt in de Formule 1, versterking van (data)kabels, brandweerpakken en kogelwerende vesten’, vertelt Jos Porskamp, Manager Innovatie bij Teijin Aramid.

De TOA’s krijgen bij het bedrijf verschillende toepassingen van aramides te zien, zoals de verwerking van aramide tot papier dat in de vliegtuigindustrie wordt gebruikt, omdat het sterk en licht van gewicht is.  

Tech Gelderland. Marjon Dullemond, docent labtechniek Rijn IJssel, Julia van Moerkerk en Lyndon van den Brink over de nieuwe opleiding Technisch Onderwijs Assistent (TOA). Tech Plaza

Connectie met studenten 

‘We doen ook proeven met bijvoorbeeld de treksterkte van een haar en een aramidevezel’, meldt Porskamp. Hij ziet de TOA’s als belangrijke connectie met technische studenten.

‘Als TOA’s weten wat wij hier doen en wat twaron voor vezel is, dan hopen we natuurlijk leerlingen te interesseren om hier stage te lopen en wellicht in de toekomst te komen werken. Als internationaal bedrijf hebben we veel leermogelijkheden te bieden.’ 

Vakgenoten treffen 

‘TOA’s uit heel Nederland bezoeken graag het congres, omdat ze daar vakgenoten treffen’, vertelt Marjon Dullemond. Ze is zelf TOA geweest en is nu docent Laboratoriumtechniek bij Rijn IJssel. Dullemond leidt er zelf TOA’s op.

‘Op kleinere scholen werkt soms één TOA. Op grotere scholen of een universiteit werk je als technisch onderwijsassistent in een klein team. Bij het congres doe je inspiratie op en krijg je concrete ideeën voor praktijklessen.’ 

Tech Gelderland. Marjon Dullemond, docent labtechniek Rijn IJssel, Julia van Moerkerk en Lyndon van den Brink over de nieuwe opleiding Technisch Onderwijs Assistent (TOA). Tech Plaza

 

TOA-opleidingen 

Alle dertien studenten die bij Rijn IJssel het keuzedeel TOA volgen, verrichten tijdens het congres op 26 januari hand- en spandiensten. Er is een tekort aan TOA’s door de toenemende vergrijzing, weet Dullemond. Vandaar dat er sinds dit schooljaar bij Rijn IJssel ook een TOA-opleiding is voor externe studenten (zij-instromers).

De opleiding bestaat uit lessen biologie, natuurkunde en scheikunde, maar ook didactiek, pedagogiek en veiligheid en het volgen van stages. Dullemond: ‘Mensen met een technische achtergrond en liefde voor het onderwijs kunnen TOA worden op een middelbare school.’

TOA opleiding Rijn IJssel
Opleiding Technisch Onderwijs Assistent (TOA)
Gepubliceerd op
17 januari 2024
Tekst
Francien van Zetten
Fotografie
Gerard Burgers / Teijin Aramid
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!