
Creatieve IT-duizendpoot lanceert startup Let’s Zoip
Via het platform Let’s Zoip van Desiree van Maasakker en haar compagnon Tom Peters kunnen opdrachtgevers, engineers en eindgebruikers bijvoorbeeld wereldwijd eenvoudig samenwerken aan de ontwikkeling van een nieuwe machine. Ze kunnen gelijktijdig door het ontwerp ‘wandelen’, elkaar videoberichten en ontwerpaanpassingen toesturen en gezamenlijk spijkers met koppen slaan vanachter hun laptop, tablet of zelfs smartphone.
Interactieve showroom
Een ander voorbeeld is een medisch bedrijf dat een gedetailleerde, interactieve showroom liet ontwikkelen ter vervanging van een beursstand. Het bedrijf kon zelf steeds content toevoegen. Daardoor werd het mogelijk om zich te presenteren aan potentiële klanten precies op de gewenste manier, op het gewenste tijdstip en op de gewenste plek. Hiermee werd hun showroom in één keer bereikbaar voor de hele wereld.
Hoogstaande digitale technieken
De coronapandemie heeft wel meegeholpen aan de boost die Let’s Zoip kreeg, maar was niet de aanleiding om het platform te ontwikkelen. Het plan ontstond uit de wens om met hoogstaande digitale technieken meer eenvoud te creëren voor ondernemers over de hele wereld. Zodat zij gemakkelijker overleggen (en veel minder reiskilometers maken), eenvoudiger hun bedrijfsprocessen, productie-omgevingen en toekomstige ontwikkelingen kunnen showen en interactief een eigen stempel kunnen drukken op digitale rondleidingen of andere presentatiemogelijkheden.
Virtuele open dag scholen
Met Let’s Zoip biedt Desiree van Maasakker ook oplossingen voor scholen die hun open dag virtueel willen maken voor toekomstige leerlingen. Scholen kunnen daarbij in eigen beheer content toevoegen: van PowerPoint-presentaties in het virtuele gebouw tot live videogesprekken met docenten. ‘Alleen al tijdens corona hebben hierdoor meer dan 30.000 leerlingen en studenten een kijkje kunnen nemen in hun toekomstige school’, vertelt Desiree van Maasakker.
Enorme potentie 3D en VR
Het platform is de afgelopen drie jaar ontwikkeld, maar het blijft groeien. ‘Steeds bedenken we nieuwe mogelijkheden en ontwikkelen daarbij benodigde tools. Het is ons gelukt om complete pakketten te programmeren voor klanten, maar dat was wel een soort puzzelsport.
Denk aan de ingebouwde mogelijkheid om internationale agenda’s te kunnen koppelen, het gebruik van tijdlijnen en een rekenknop, die aangeeft hoeveel CO2-uitstoot het gebruik van Let’s Zoip bespaart. Online meetings zijn dankzij corona wel ingeburgerd. Maar de enorme potentie die 3D en VR bieden, dringt nog lang niet bij iedereen door.’
Domeinnamen beheren
Desiree van Maasakker heeft in haar leven veel ondernomen. Het begon al tijdens haar opleiding eind jaren negentig met een voorloper op een sociaal media platform. Daarna startte ze met een collega een hosting provider, waarmee ze uiteindelijk meer dan tienduizend domeinnamen beheerden.
Videowall voor Nike
Vervolgens startte ze met twee compagnons bureau Zero Creative en dook in de wereld van 3D-animaties. Met speciale 3D-schermen waarvoor geen bril nodig was, veroverden ze de wereld. Voor bijvoorbeeld Nike maakten ze een gigantische video wall voor in een winkelcentrum. De schermen zijn in meer dan dertig landen verkocht en Desiree van Maasakker opende verkoopkantoren in India en Peru. Vervolgens kwam de stap naar virtual reality-techniek. Na ruim vijf jaar geleden ook nog een platform voor de muziekwereld te hebben gelanceerd, komen nu al haar skills samen in Let’s Zoip.
Ga toch ondernemen!
Desiree van Maasakker: ‘Mijn oom zei tijdens mijn opleiding al: ‘Meid, ga toch ondernemen!’. Ik heb er geen spijt van dat ik dat gedaan heb. Zo moet iedereen zijn eigen pad volgen. Er wordt wel eens gefronst als ik binnenkom: een vrouw in de IT-techniek? Maar dat duurt maar even; dan hebben ze door dat ik heel goed weet waarover ik praat.’
‘Het belangrijkste advies: durf buiten de lijntjes te kleuren, durf te doen. Anders ontstaat er niks. Wat de toekomst betreft, heb ik geen idee. Ik vind het belangrijk om ook andere dingen te doen, dus ik draai bijvoorbeeld als DJ. Misschien open ik nog wel eens mijn eigen club!’