

Van studie klassieke talen naar informatiemanager
Studie Grieks en Latijn
‘Grieks en Latijn spraken me aan omdat dit hele gestructureerde talen zijn; bijna rekenkundig, woorden ontleden en classificeren. Ik vind het mooi dat je aan iets ongrijpbaars als taal structuur kunt geven’, vertelt Evelien Renders over haar studiekeuze. Gaandeweg het eerste jaar merkte de Nijmeegse dat het onderwijs haar niet de uitdaging zou geven die zij zocht.
Ze besloot zich breder te oriënteren en koos tijdens haar studie voor een bestuursfunctie bij haar studievereniging, volgde vakken op het gebied van pedagogiek en psychologie en ze schreef zich in bij Campus Detachering. ‘Een universiteit is zo dynamisch, met een baan kun je proeven aan wat er mogelijk is op de arbeidsmarkt’, tipt ze toekomstige studenten.
Werken als informatiebeheerder
Ze werkte als student-assistent van een docent, was medewerker evenementenbureau en begon na haar bachelor aan de Master Oudheidstudies. Voor de centrale introductie van de universiteit begeleidde ze de overgang van het oude systeem naar het nieuwe CRM-systeem. Vervolgens werd ze beurscoördinator, waarbij ze Erasmusbeurzen voor studenten en staf buiten de EU organiseerde. ‘Ik kwam erachter dat we bij het International Office veel systemen gebruikten, maar dat niemand daarover de regie had. Dat interesseerde me en ik werd naast mijn werk als beurscoördinator benoemd tot informatiebeheerder, een soort key user van alle systemen.’
Die twee rollen slokten zoveel tijd en energie op, dat ze volledig koos voor informatiebeheerder. Ze faciliteerde haar ongeveer zestig collega’s, die werkten met deze systemen. Ze stelde ook evaluaties op met partnerinstellingen, maakte rapportages en verbeterde de systemen en processen.
Strategisch meepraten als informatiemanager
Analyseren en structuur aanbrengen, dat is waar Evelien van houdt. Maar in haar werk draait het ook vooral om vertalen, verklaart ze. ‘Een klacht of vraag van een collega moet ik vertalen naar een oplossing of verbetering van het systeem. Daarvoor heb ik IT-kennis nodig en communiceer ik met alle gebruikers op verschillende niveaus.’
Twee jaar lang was ze informatiebeheerder, totdat er eind vorig jaar een vacature vrijkwam voor een informatiemanager. De ambitieuze Nijmeegse besloot te reageren en kreeg de baan. ‘Ik wilde graag naar alle systemen binnen de RU kijken en meepraten op strategisch niveau. Een universiteit is best een complex systeem van verschillende faculteiten, die eigenlijk een organisatie op zich zijn. Deze omgeving biedt mij heel veel uitdaging”, stelt ze tevreden.
Heeft ze dan verder geen ambities meer? ‘Jazeker wel’, lacht ze. ‘Ik zou heel graag leidinggevende ervaring willen opdoen. Want hoe kunnen we bijvoorbeeld studenten een flexibele en internationale onderwijservaring geven, waarbij hun data veilig tussen systemen van hoger onderwijsinstellingen worden uitgewisseld? Dat vind ik een heel interessant onderwerp.’
Geen die-hard programmeur
Evelien is via omzwervingen uitgekomen in de wereld van informatiemanagement & ICT. Ze noemt zichzelf geen die-hard programmeur: “Ik heb wel ooit een Phython cursus gedaan, kan programmeren in HTML en hobbymatig bouw ik wel eens een website, maar ik vind het vooral leuk om ict-kennis toe te passen in trainingen en workshops. De ‘softe-kant’ spreekt me aan.”