Tech Gelderland. Martijn Kreeft, docent bij HVHL in Velp. headerfoto

Foodtechnology in de ogen van docent Martijn

Martijn Kreeft studeerde Voeding en Gezondheid aan de Wageningen University & Research. Hij rolde daarna ‘toevallig’ het docentschap in en bleek daarvoor geknipt. Inmiddels maakt hij deel uit van een gedreven team op Hogeschool Van Hall Larenstein, waar hij Food Technology doceert. Hij stoomt toekomstige voedingsmiddelentechnologen klaar voor hun uitdagende loopbaan.

De start van zijn eigen carrière verliep bijzonder bij Martijn Kreeft. Tijdens het schrijven van zijn thesis wilde hij tijdelijk iets heel anders doen. Dan kon hij later, met hernieuwd elan, zijn scriptie afronden. Via een uitzendbureau belandde hij bij Hogeschool Van Hall Larenstein voor een administratieve klus. Daar ontmoette hij een docent Food Technology. Die vroeg Martijn Kreeft of hij eens wilde meedenken over nieuw lesmateriaal en hij is eigenlijk nooit meer vertrokken.

Relatie voeding en gezondheid

‘Mijn studie heb ik afgerond’, vertelt Martijn Kreeft. ‘En mijn kennis kwam meteen goed van pas. Toen ik begon bij Food Technology, kwam net de vraag uit het bedrijfsleven om ook aandacht te besteden aan de relatie tussen voeding en gezondheid.’

In de voedingsmiddelenindustrie gaat steeds meer aandacht naar productontwikkeling gericht op specifieke doelgroepen. ‘Denk bijvoorbeeld aan kant-en-klaar maaltijden voor ouderen. Geeft zo’n maaltijd mensen wel wat ze nodig hebben? Zitten er de juiste nutriënten in, is de textuur goed? Het wordt steeds belangrijker gevonden dat voeding niet alleen de honger stilt, maar dat het ook helpt om gezondheid te bevorderen.’

Specialisatie Food Safety & Health

Inmiddels bestaat er een nieuwe specialisatie binnen Food Technology; Food Safety & Health. ‘Daarin richten we ons vooral op veiligheid en gezondheidseffecten van voedingsmiddelen, voedingsbestanddelen en productieprocessen’, licht Martijn Kreeft toe. ‘Want ook al weten we steeds meer over onze voeding, er is nog heel veel te ontdekken en toe te passen. Bovendien is duurzaam ontwikkelen en innoveren een hot issue. Ook machtig interessant, want voedsel veiliger maken, draagt ook bij aan een duurzamer leven.’

Nutri-score en allergenen

Martijn Kreeft doet zelf momenteel geen onderzoek, hij begeleidt wel afstuderende studenten. Thema’s die hierbij vaak aan bod komen, zijn bijvoorbeeld allergenen (bedrijven willen weten hoe ze kunnen voorkomen dat er allergenen in hun producten terecht komen) en de Nutri-Score (bedrijven willen graag hun producten upgraden en laten stijgen op deze gezondheidsladder).

Tech Gelderland. Martijn Kreeft, docent bij HVHL in Velp.‘Er is nog zó veel te onderzoeken op het gebied van voeding en gezondheid’, zegt Martijn Kreeft. ‘Wat mij vooral fascineert, zijn de verbanden die er bestaan tussen wat je eet en wat dat met je doet: voeding heeft invloed op je genen, op je psyche, op je lichamelijke staat en op het verloop van ziekten. Daarvan zijn we ons steeds meer bewust, maar er valt tegelijk nog een hele wereld te ontginnen.’

Internationale studie

Los van het vakinhoudelijke aspect, is het team waarvan Martijn Kreeft deel uitmaakt ook een reden voor zijn werkplezier. ‘We hebben een gedeelde passie voor voeding en de drive om goede professionals af te leveren. Food Technology is een internationale studie. In de thuislanden van studenten uit bijvoorbeeld Myanmar of Ghana, zijn de kwaliteitssystemen een stuk minder goed ontwikkeld dan bij ons. Studenten uit die landen kunnen met de kennis van deze opleiding een groot verschil gaan maken. Dat geeft mij het gevoel dat we als docenten echt impact hebben.’

Gepubliceerd op
16 december 2021
School
Hogeschool Van Hall Larenstein
Docent
Martijn Kreeft
Opleiding
Foodtechnology
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!