

Hybride docent
Praktische hulp bij bijscholen
Een aantal praktische initiatieven helpen je op weg bij het worden van hybride docent.
- Cursus op maat: Technisch Hybride Professional bij Hogeschool Windesheim;
- Persoonlijke ondersteuning vanuit TechniekPact;
- Ter inspiratie: dit hybride project van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN).
Hoe word ik hybride docent?
Een hybride leraar hoeft geen vierjarige lerarenopleiding te doorlopen voordat hij of zij geschikt is als docent. Maar uiteraard is het ook niet de bedoeling dat iedereen zomaar voor de klas gaat staan. Wil je als zij-instromer aan de slag in het voortgezet onderwijs en valt jouw vakgebied bijvoorbeeld in de profielen bouwen, wonen, produceren, installeren, energie of mobiliteit? Dan is het van belang dat je beschikt over de volgende zaken:
- een afgeronde MBO-opleiding en HBO werk- en denkniveau;
- vakinhoudelijke bekwaamheid: je hebt ervaring met jouw beroep en bent er goed in;
- Verklaring Omtrent Gedrag (VOG);
- het hebben van een ervaringscertificaat (EVC) is een pré.
Lesbevoegdheid hybride leraar
Vervolgens solliciteer je bij de school of MBO waar je wilt werken. Zij zullen een geschiktheidsonderzoek uitvoeren. Deze laat zien of je geschikt bent om meteen voor de klas te staan én of je binnen twee jaar jouw bevoegdheid hiervoor kunt halen. Ook extra scholing en begeleiding wordt voor je uitgestippeld. Als zij-instromer mag je dus wel direct aan de slag en krijg je begeleiding, maar moet je tegelijkertijd binnen twee jaar een bekwaamheidsonderzoek afleggen. Slaag je hiervoor, dan krijg je jouw getuigschrift bekwaamheidsonderzoek.
Voor het mbo geldt het getuigschrift pedagogisch-didactische scholing (PDG-getuigschrift). Met dit getuigschrift op zak heb je lesbevoegdheid voor het primaire onderwijs, het voortgezet en/of het middelbaar beroepsonderwijs.
De hybride docent als leraar van de toekomst
“De hybride docent is over vijf jaar de norm in het technisch beroepsonderwijs.” Met die opmerking maakt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, in juni 2020 een duidelijk statement in een uitzending van EenVandaag. Het in elkaar overvloeien van onderwijs en praktijk is een must om het tekort aan leraren en technische scholieren tegen te gaan.
De hybride docent heeft het beste van twee werelden: het is een vakman of vakvrouw die in de technieksector werkt, maar daarnaast lesgeeft op het VMBO of MBO. Die aanpak werpt zijn vruchten af, want bedrijven zien vervolgens schoolverlaters instromen die meer dan voorheen over de juiste kennis en vaardigheden beschikken. Ook de studenten zijn enthousiast over de hybride docent uit de beroepspraktijk. Een boeiende wisselwerking zorgt ervoor dat hybride lesgeven én hybride leren echt werkt.
MBO techniek: praktische aanpak
In de uitzending van EenVandaag met Doekle Terpstra komen ook Adriaan Pietersma (algemeen directeur van technisch bedrijf Feenstra) en hybride docent Armand Gummels (werkzaam bij Feenstra) aan het woord. Ze vertellen met enthousiasme over de inzet van hybride docenten. Armand Gummels is naast zijn functie als cv-monteur ook docent op het ROC Amsterdam. Hij zou niet anders meer willen. ‘Ik kan mijn kennis overdragen en ik zie leerlingen groeien. Dat geeft voldoening. Van de interactie met studenten krijg ik veel energie.’
‘Als technisch bedrijf heb je een rol bij het opleiden van technisch talent, vindt algemeen directeur Adriaan Pietersma. ‘Door monteurs als Armand in te zetten op het ROC, dragen we bij aan het opleiden van een goede lichting vakbekwame vakmensen. Hoe beter jonge technici zijn opgeleid, hoe makkelijker het voor ons is om ze straks aan het werk te zetten.’
Bron: Techniek Nederland
Hybride lesgeven: leraar worden op latere leeftijd
Je bent nooit te oud om te leren… dat bewijst de trend van hybride docenten opnieuw! Wellicht heb je al heel wat jaren ervaring met (installatie)werkzaamheden in het bedrijfsleven en zoek je een manier om die kennis ook aan de jongere generatie over te brengen. Of misschien trekt bij jou zowel het lesgeven als het beoefenen van een praktisch vak. De oplossing komt in de vorm van een hybride docent. Deze staat gemiddeld drie dagen per week voor de klas en werkt op de andere dagen in het bedrijfsleven.
Zeker in de VMBO en MBO techniek opleidingen is deze constructie enorm gewenst. Zo leren studenten naast de theorie hoe ze hun vaardigheden in de praktijk moeten brengen. Ook voor studenten die net afgestudeerd zijn in bijvoorbeeld scheikunde of natuurkunde, zijn er speciale regelingen voor een combinatie van onderwijs en het bedrijfsleven. Zij kunnen een eenjarige kopopleiding tot docent volgen, waardoor ze versneld bevoegd zijn om voor de klas te staan bij het vak waarop ze afgestudeerd zijn.