240429, WERKEN, Arnhem Electricity Week, ABB, Kees Jan 't Mannetje in fabriek ABB Ede, foto ABB

Arnhem Electricity Week van 27 t/m 31 mei

De Arnhem Electricity Week van maandag 27 tot en met vrijdag 31 mei staat bol van de evenementen over elektriciteit en elektrificatie als belangrijk onderdeel van de energietransitie. Als fossiele brandstoffen worden vervangen door duurzaam opgewekte elektriciteit, zoals elektriciteit uit water-, wind- en zonne-energie, is het noodzakelijk fabrieksprocessen en apparaten geschikt te maken voor elektriciteit.

Internationale bedrijven en onderzoeksinstellingen tonen tijdens de Arnhem Electricity Week hun nieuwste toepassingen tijdens kennissessies, workshops en netwerkevenementen op verschillende locaties in de stad.  

Café Electrique  

Technologiebedrijf ABB is één van de bedrijven, die meedoen aan de Arnhem Electricity Week. Het bedrijf is hoofdsponsor van het Formula-E-wereldkampioenschap autoracen met elektrische auto’s.

Coureur Nyck de Vries en presentator Rob Kamphues bieden bezoekers van Café Electrique on Tour op woensdag 29 mei in Stadstheater Arnhem een kijkje in de keuken van het racen met elektrische raceauto’s. ABB is sponsor van deze activiteit waarbij een Formula-E-raceauto aanwezig is. 

Arnhem Electricity Week, ABB, Kees Jan 't Mannetje in fabriek ABB Ede, foto ABB

ABB Electrification 

‘Het is belangrijk mensen te betrekken bij de energietransitie en een evenement als de Arnhem Electricity Week. Daarom doet ABB mee als sponsor van het Café Electrique’, zegt Kees Jan ’t Mannetje. Hij is business developer bij ABB Electrification in Rotterdam en Ede.

’t Mannetje adviseert onder meer bedrijven hoe ze hun bedrijfsprocessen op een slimme en duurzame manier kunnen elektrificeren. ABB is een internationaal bedrijf, actief in ruim honderd landen met meer dan 100.000 werknemers. Het bedrijf is opgedeeld in vier bedrijfstakken: Electrification, Proces Automation, Motion en Robotics.  

Lokale energienet van de toekomst 

Daarnaast is ’t Mannetje bijvoorbeeld bij bedrijventerrein Arnhems Buiten (voorheen KEMA-terrein) betrokken bij de ontwikkeling van een energie hub. ‘Dat noemen we het lokale energienet van de toekomst.’

Daarbij werken verschillende bedrijven op het terrein en de netbeheerder samen om hun energiestromen zo te coördineren dat elk bedrijf zeker is van elektriciteit, ondanks het overbezette elektriciteitsnetwerk (netcongestie). 

‘Om de energienetwerken van bedrijven aan elkaar te kunnen knopen, is het cruciaal dat bedrijven inzicht hebben in hun eigen energieverbruik’, verklaart ’t Mannetje. ‘Bijvoorbeeld: welk productieproces vraagt de meeste stroom en wanneer is dat. Die gegevens zijn nodig om pieken in de energievraag te kunnen bijsturen. Bij onze fabriek in Ede hebben we de belasting van de aansluitcapaciteit met 20 tot 30 procent kunnen verlagen.’ 

Fabriek elektrificeren 

ABB heeft in Ede een productielocatie waar onderdelen voor de elektrische infrastructuur worden gemaakt. Denk daarbij aan groepenkasten, inbouwdozen en kabel- en lasdozen voor woningen en bedrijven.

De fabriek in Ede is de afgelopen jaren stap voor stap geëlektrificeerd en is bijna CO2-neutraal. ‘We vinden dat we als fabrikant het goede voorbeeld moeten geven’, zegt ’t Mannetje.

‘Er is ook meer geautomatiseerd, waardoor de productie nu zeven dagen in de week doorgaat. De investeringen in het slimmer maken van de fabriek, onder meer met AI, kunstmatige intelligentie, leveren daardoor flinke winst op.’ 

Productiecapaciteit uitgebreid 

Ondanks netcongestie heeft het bedrijf zijn productiecapaciteit aanzienlijk kunnen uitbreiden. ‘Meten is weten: er zijn meer dan honderd meetpunten in de fabriek gemaakt. Van alle 75 machines wordt het energiegebruik gemeten’, vertelt ’t Mannetje.

‘Daardoor en met de 1.250 zonnepanelen op het dak van de fabriek en inkoop van groene energie, kunnen we zelf de pieken in ons elektriciteitsverbruik opvangen.’ De volgende stap is het realiseren van warmte-koude-opslag voor energie, waarmee in het verwarmen en koelen van het fabriekspand voorzien kan worden. ‘Dan kan de gasinstallatie eruit en zijn we helemaal CO2-neutraal.’  

Arnhem Electricity Week, ABB, Kees Jan 't Mannetje in fabriek ABB Ede, foto ABB

Arnhem Elektriciteitstad 

Arnhem heeft een rijke historie als het gaat om de elektriciteitsvoorziening. Netbeheerders, zoals TenneT (hoogspanning) en Alliander zijn er gevestigd. Ook voor onderzoeksbedrijven is Arnhem al vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw de thuisbasis.

Denk hierbij aan bedrijven zoals DNV-GL, voorheen KEMA, wereldwijd bekend om zijn (veiligheids)onderzoek van elektrische voorzieningen en apparaten. De hoofdstad van Gelderland is bovendien de enige Nederlandse stad waar sinds 1949 elektrische trolleybussen rijden. 

Toepassingen van waterstof

Arnhem stimuleert ook al tientallen jaren ondernemers en onderzoekers op het gebied van waterstof als energiedrager. Uit die pioniersbedrijven zijn diverse waterstofbedrijven ontstaan, zoals HyGear (waterstofproductie-units) Nedstack (waterstofbrandstofcellen) en HyMove (bussen op waterstof).

In energie-innovatiehub Connectr op Industriepark Kleefse Waard werken bedrijven, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Technische Universiteit Delft nauw samen aan vernieuwingen op het gebied van waterstoftechnologie en de toepassingen daarvan.

De Arnhem Electricity Week biedt met toegankelijke activiteiten voor de geïnteresseerde consument én het bedrijfsleven overzicht en inzicht in al deze ontwikkelingen.  

Meer weten? 

Kijk voor het programma op: www.arnhemelectricityweek.com  

Van 27 t/m 31 mei
Kom naar de Arnhem Electricity Week
Gepubliceerd op
02 mei 2024
Tekst
Francien van Zetten
Fotografie
ABB
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!