Lisanne Derksen en Danique Kerkwijk. Foto: Gerard Burgers

Vind het leerwerktraject dat bij jou past

De technieksector in Nederland kampt met een groot tekort aan gekwalificeerde medewerkers. Om dit tekort op te lossen, zijn er steeds meer leerwerktrajecten beschikbaar, ook in Gelderland. Bij een leerwerktraject combineer je werken met leren. Je werkt bij een bedrijf en volgt daarnaast een opleiding. Dit is een ideale manier om kennis en ervaring op te doen en een baan te vinden in de techniek.

Wat is een leerwerktraject?

Een leerwerktraject is een vorm van voortgezet onderwijs waarbij werken en leren wordt gecombineerd. Leerwerktrajecten bestaan op mbo- en op hbo-niveau. De opleidingen variëren van korte cursussen tot volledige diplomatrajecten.

Intern leerwerktraject

Een leerwerktraject kan ook plaatsvinden bij je huidige werkgever, dan is het een interne opleiding. Bij deze vorm van werken en leren wordt je bij je werkgever opgeleid voor een andere functie binnen hetzelfde bedrijf. Dit wordt ook wel learning on the job genoemd.

Aanbieders van leerwerktrajecten

Er zijn verschillende manieren om een vacature in de techniek te vinden. Je kunt vacatures zoeken op websites van werkgevers, op vacaturesites of via uitzendbureaus. Je kunt ook contact opnemen met een loopbaanadviseur of ontdek de mogelijkheden op de Inspiratiepagina van het UWV. Websites waar je vacatures in de techniek met opleiding kunt vinden zijn:

Leerwerkplek.nl
+
Werken bij Defensie
+
Nationale Vacaturebank
+
Randstad
+
Techniek Werkt
+
Werk en Vakmanschap
+
Tempo-team
+
Bureau Techniek
+
Bart last op het ROC

 

Leerwerkloketten Gelderland

Een leerwerkloket helpt en adviseert mensen die werken, werk zoeken, werkgevers en scholieren. De loketten geven informatie op het gebied van leren en werken. Iedereen met vragen over omscholen, bijscholen en trajecten voor werken en leren kan hier terecht.

Er zijn 35 Leerwerkloketten verspreid over Nederland. Vijf daarvan bevinden zich in Gelderland:

 

Leerwerktrajecten MBO-niveau (BBL)

BBL betekent Beroepsbegeleidende Leerweg. Hierbij ga je een dag per week naar school, de rest van de week werk je bij een erkend leerbedrijf.

Er zijn veel voordelen aan een leerwerktraject op mbo-niveau. Ten eerste is het een ideale manier om kennis en ervaring op te doen. Je leert de praktijk kennen en krijgt de kans om je vaardigheden te ontwikkelen. Ten tweede heb je een grote kans om na het traject een baan te vinden bij het leerbedrijf. Ten derde is een leerwerktraject vaak goedkoper dan een reguliere mbo-opleiding, en verdien je ondertussen geld.

Leerwerktrajecten zijn er op alle mbo-niveaus, dus op niveau 1, 2 3 en 4.

Leerwerktrajecten HBO-niveau (duaal)

Bij een duale studie combineer je werken en studeren. Je werkt een paar dagen in de week bij een erkend leerbedrijf en besteedt de rest van je week aan je HBO-opleiding.

Leerwerktrajecten zijn een flexibele manier om een hbo-opleiding te volgen. Je combineert werken bij een bedrijf met het volgen van een opleiding. Dit biedt je de kans om kennis en ervaring op te doen, een baan te vinden en geld te verdienen.

Er zijn hbo leerwerktrajecten in allerlei sectoren in de techniek. Voorbeelden van leerwerktrajecten op hbo niveau zijn:

  • Werktuigbouwkunde
  • IT
  • Ontwerp en productie
  • Mobiliteit en transport
  • Duurzame energie
  • Computers en programmeren
  • Bouw en architectuur
  • Infrastructuur

 

Veelgestelde vragen

Waar staat LWT voor?
+
Wat houdt een leerwerktraject in?
+
Heb je recht op vakantie tijdens een leerwerktraject?
+
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!