

Leornova: digitalisering hoger onderwijs
Achtergrond Elisabeth
Elisabeth te Hennepe (28) was tijdens haar studie International Business Communication aan de Radboud Universiteit (RU) actief bij haar internationale studentenvereniging, waarvoor ze regelmatig online-bijeenkomsten organiseerde.
Daarnaast had ze een bijbaan als student-assistent bij de afdeling International Office aan de RU. Daar hield ze zich bezig met digitale, internationale processen in het hoger onderwijs. ‘Ik merkte dat ik dat werk leuk vond, heel dynamisch en analytisch. Vervolgens ging ik aan de slag als beleidsmedewerker internationalisering, een geweldige kans’, vertelt de Nijmeegse.
Ontstaan eigen bedrijf Leornova
De kennis van Elisabeth te Hennepe over digitaliseringsvraagstukken bleek tijdens het begin van de coronapandemie ineens heel relevant en daarin vond ze in collega Evelien Renders een gelijke. ‘Wij wisten allebei veel over alle mogelijkheden van Zoom, hoe je online evenementen organiseert en hoe je optimaal kunt samenwerken op afstand. Evelien is inhoudelijk sterk in digitaliseringsprocessen en ik weet meer over de inrichting en over trainingen. We moeten iets doen met onze kennis, zei Evelien tegen me’, vertelt Elisabeth te Hennepe.
Zo ontstond hun bedrijf Leornova, een trainingsinstituut waarbij medewerkers van Europese universiteiten en hogescholen leren kijken naar hun eigen processen om deze te verbeteren. ‘In heel Europa lopen hogeronderwijsinstellingen tegen dezelfde digitale uitdagingen aan. We stellen hen in staat om effectief kennis uit te wisselen en te leren van elkaars dagelijkse praktijk’, vat Elisabeth te Hennepe de kern van het bedrijf samen.
Trainingen in digitalisering onderwijs
Leornova biedt twee trainingen aan. ‘De eerste training heet Digitalisation Essentials en gaat over hoe je de processen binnen je organisatie in kaart brengt en hoe je als hoger onderwijs je werkwijze beter op elkaar afstemt. We zeggen niet wat de cursisten moeten doen, maar geven ze alle noodzakelijke informatie om zelf aan de slag te gaan’, licht Elisabeth te Hennepe toe.
De tweede training, over het organiseren van online interactieve bijeenkomsten, is nog in ontwikkeling en is vanaf maart 2022 beschikbaar. Hoewel Leornova nog geen jaar actief is, zijn de eerste reacties op de training heel positief. ‘We merken dat er echt behoefte is aan deze informatie. We bieden ook een online-leeromgeving aan en een online community. Daarin zien we dat medewerkers elkaar actief opzoeken om ervaringen uit te wisselen.’
Expertise Leornova en Radboud Universiteit
Het ondernemende tweetal is geduldig om kennis over te dragen, analytisch sterk en beleeft veel plezier in het geven van de training. Hun leidinggevenden bij de RU hoeven echter niet bang te zijn dat ze hun baan opzeggen. ‘Integendeel’, verduidelijkt Elisabeth te Hennepe. ‘Wij vinden ons werk allebei heel leuk. Het is niet onze bedoeling om fulltime met Leornova bezig te zijn. Bovendien vult de expertise die we binnen Leornova en Radboud Universiteit halen elkaar heel goed aan.”