Tech Gelderland. Leroy van Maurik bij ATAG in Duiven

Aan de wieg staan van koken op waterstof

Na de havo stond Leroy van Maurik voor de keuze: de sportieve kant op via de hbo-opleiding voor gymleraar, of de technische kant op. Het werd de hbo-studie Werktuigbouwkunde aan de HAN. Later gevolgd door de HAN-master Engineering Systems. Nu werkt Van Maurik bij keukenapparatuurfabrikant ATAG in Duiven en onderzoekt hij onder meer de mogelijkheden om te koken met waterstof.

Of koken op waterstof in plaats van aardgas een trend wordt in Nederland? Leroy van Maurik (36) denkt van niet, maar voor landen als China, de Verenigde Staten, Australië en Groot-Brittannië ligt dat anders.

‘Dat zijn echte gaslanden, waar veel wordt gewokt. Dan kan waterstof een mogelijkheid zijn’, zegt Van Maurik, die bij ATAG, fabrikant van keukenapparatuur, onderzoek doet naar vernieuwende technieken. ‘In Nederland zijn veel mensen al overgestapt op elektrisch koken met een inductieplaat.’ 

Onderzoek haalbaarheid koken op waterstof

Samen met het HAN Waterstoflab heeft Van Maurik vorig jaar een eerste fase-onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van koken op waterstof en de veiligheid van de consument daarbij.

‘We willen voorbereid zijn op mogelijke toekomstige ontwikkelingen.’ In Nederland wordt veel onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid van waterstof, als brandstof, energiedrager of om mee te koken.

Er zijn mensen die denken dat aardgas simpelweg te vervangen is door waterstof dat via de bestaande gasleidingen gedistribueerd kan worden, maar zo eenvoudig is het niet.  

Waterstof geeft hogere vlam 

Vanwege de andere eigenschappen van waterstof kunnen bestaande gasleidingen niet direct gebruikt worden. Waterstof heeft bijvoorbeeld een hogere vlamsnelheid, er is onder meer sprake van klein molecuulgas, dat door de kleinste gaatjes kan. Afsluiters van gasleidingen moeten bijvoorbeeld daarom vervangen worden.

Bestaande kookplaten zijn ook niet zomaar voor aardgas te gebruiken, weet Van Maurik. ‘Vanwege de hogere vlamsnelheid van waterstof geeft het een hogere vlam. Er moeten dus kleinere, ronde gaatjes in de gaspitten komen. Dat betekent ook dat je moet gaan nadenken of je wel een brander met gaatjes moet gebruiken. Branders met kleinere gaatjes zijn moeilijker te produceren.’

Daarvoor is meer onderzoek nodig. Het HAN Waterstoflab en ATAG denken na over zo’n volgende stap, waarbij een prototype ontworpen en gemaakt kan worden. 

Tech Gelderland. Leroy van Maurik bij ATAG in Duiven

Wokbrander op waterstof

‘Onze uiteindelijke goal is een wokbrander op waterstof te ontwikkelen’, zegt Van Maurik. ‘Als je echt goed wil wokken, dan heb je zo veel vermogen nodig, dat lukt echt niet met inductiekoken. Met name China en Australië zijn echte gaslanden waar het echte wokken heel populair is.’

ATAG is altijd een toonaangevende fabrikant van keukenapparatuur geweest, sinds de overname van het moederbedrijf Gorenje in Duiven door het Chinese Hisense in 2018 is de internationale blik versterkt. Van Maurik: ‘Wij ontwikkelen hier voor de wereld.’ 

HAN Werktuigbouwkunde

Na de havo zag Van Maurik twee opties voor zichzelf: de hbo-opleiding voor gymleraar of een technische opleiding. Het werd techniek.

‘Ik kon geen goede keuze maken welke kant ik op wilde in techniek. Vandaar dat ik voor de opleiding Werktuigbouwkunde aan de HAN koos. Dat is een hele brede opleiding en ik had interesse in duurzame energie en de HAN staat daarom bekend.’

Thermodynamica en energietechniek waren vakken waar Van Mauriks interesse het meest naar uitging, merkte hij tijdens de opleiding. Hij studeerde af bij het bedrijf Itho Daalderop in Tiel waar hij onderzoek deed naar een intelligente laadboiler.

‘Die boiler paste verschillende soorten energie, van zonnepanelen of een warmtepomp, toe op het moment dat die energie werd opgewekt en het goedkoopst was.’ 

Tech Gelderland. Leroy van Maurik bij ATAG in Duiven

Master Engineering systems

Na zijn afstuderen, kon Van Maurik bij Itho Daalderop aan de slag. Zijn bedoeling was voor een jaar om daarna verder te studeren. Hij kreeg een vast contract en besloot langer te blijven werken met het oog op de financiële crisis.

Ik begon met het ontwikkelen van labsoftware en maakte daarna als regeltechnicus functionele specificaties. De opgeleverde software door de embedded software leveranciers, moest ik testen en accepteren. Om beter hun taal te spreken, heb ik NCOI de hbo-cursus software development van een jaar gedaan.’

Van 2016 tot 2019 volgde hij de HAN-deeltijd-masterstudie Engineering Systems. ‘Dat was een pittige klus, vooral de wiskunde.’

Teamleider Pre-development

Bij Itho Daalderop werkte Van Maurik in een klein embedded softwareteam. ‘Dat is leuk werk.’ Toch besloot hij in juli 2023 over te stappen naar ATAG, waar hij teamleider Pre-development is.

‘De kriebel om door te leren was er. Bij Itho Daalderop kende ik de weg en het werken in een groot disciplinair team leek me interessant.’  

Het werken bij een groot, internationaal opererend bedrijf als ATAG/Hisense bevalt Van Maurik goed. Zijn team Pre-development is onderdeel van de Nederlandse R&D-afdeling, die bestaat uit 37 mensen. Van Mauriks team bestaat uit zeven mensen en doet onderzoek naar onder meer gaskookplaten, maar ook naar afzuigkappen en afzuigers in kookplaten (hoods in hobs).

‘Het is fijn om met één laars in de modder te staan door techniekonderzoek te doen en daarnaast een team aan te sturen.’  

Van Maurik heeft regelmatig contact met de research & development-afdeling van Hisense in Slovenië waar 500 mensen werken. ‘Daar worden de gaskookplaten geproduceerd. Het is leuk om met mensen uit meerdere culturen te werken.’ 

Studeren aan de HAN
Ontdek de master Engineering Systems
Gepubliceerd op
08 maart 2024
Tekst
Francien van Zetten
Fotografie
Gerard Burgers
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!