Mensen met magneten verplaatsen

Het lijkt science fiction, maar als je het kleine demowagentje ziet, dat soepel over de magneetbaan glijdt, kun je je zó voorstellen dat over een aantal jaren mensen zich op die manier binnen een stad verplaatsen. Ieder naar de bestemming van zijn of haar eigen keuze, snel, veilig en vooral: schoon. Zo’n zestig studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen en de HAN werken samen aan project NIfTI, onder leiding van natuurkundige Nigel Hussey.

Dit project NIfTI is waar Nigel Hussey aan de Radboud Universiteit Nijmegen in een ongekend grootse multidisciplinaire samenwerking met zo’n zestig studenten van zowel de Radboud Universiteit als van de HAN, University of Applied Sciences, aan werkt. De samenwerking omvat maar liefst acht faculteiten van de Radboud en twee afdelingen van de HAN*.
Nigel Hussey is natuurkundige van oorsprong en heeft zich gespecialiseerd in magnetisme. Hij is Group Leader Strongly Correlated Electron Systems bij de Radboud Universiteit, waar hij dit experiment leidt bij het High Field Magnet Laboratory. Engelsman Nigel Hussey is eveneens deeltijdprofessor aan de Universiteit van Bristol, waar ook studenten meewerken aan deze ontwikkeling.

Auto van de toekomst?

Nigel Hussey kreeg het idee van transport met behulp van magnetische velden al een aantal jaren geleden en zag in 2019 de kans om het aan de Radboud Universiteit uit te gaan voeren. ‘Ik begon met een opdracht aan een student om een energiebesparende transportmethode op basis van magnetisme te onderzoeken. Van het een kwam het ander en er haakten steeds meer disciplines aan. Dit is anders dan tot nog toe bekend was. We kennen al de magnetische zweeftrein in Japan en Elon Musk is momenteel met een hyperloop bezig. Dat zijn transportsystemen voor openbaar vervoer. Dit initiatief, NIfTI (National Individual floating Transport Infrastructure), gaat juist over individueel transport. De auto van de toekomst. Wie zal het zeggen.’

Taalspecialisten

In zijn presentaties gebruikt Nigel Hussey soms afbeeldingen uit stripboekjes van de Jetsons, die in hun ruimte-autootjes rondvliegen, vertelt hij met een knipoog. ‘Het grote verschil met de NIfTI is echter dat je niet hoeft te sturen; je geeft met je stem een commando en het vehikel stuurt je daarheen. Daar komt ook een van de aangesloten disciplines aan boord: de taalspecialisten van de Radboud. Van de Faculteit der Letteren. Die zijn bezig met het programmeren van de speech tool. En zo hebben studenten van de HAN gewerkt aan de werktuigbouwkundige aspecten en aan de programmering.’

Toegepaste wetenschap in optima forma

Elk van de aangesloten disciplines – en dat maakt dit project zo bijzonder, en voor de studenten zo leerzaam – heeft inbreng vanuit de eigen expertise, die door de samenwerking een meerwaarde krijgt. Elke vraag roept namelijk weer een vervolgvraag op. Nigel Hussey: ‘Dat is wat mij betreft toegepaste wetenschap in optima forma.’ Momenteel is Nigel Hussey een vervolgfase aan het opzetten, waarbij het prototype met bochten en een helling wordt uitgebreid. ‘Een groot voordeel van de NIfTI is dat hij heel veilig is en vooral ook heel schoon. Je ziet steeds meer dat binnensteden emissievrij gaan worden. Dit is het antwoord daarop.’

NWO Team Science Award

NIfTI heeft inmiddels al een prestigieuze prijs in de wacht gesleept voor deze aanpak: de NWO Team Science Award, die uitgereikt wordt aan onderzoekers uit verschillende disciplines, die samen een wetenschappelijke uitdaging aangaan, waarbij hun individuele sterktes en expertise elkaar aantoonbaar versterken.

Het NIFTI-team is continu op zoek naar partners om mee samen te werken. Ben jij geïnteresseerd? Neem dan contact op met projectleider Nigel Hussey (nigel.hussey@ru.nl)

*Samenwerking
Van de Radboud Universiteit nemen de volgende disciplines deel: Magnetic Simulations (Nigel Hussey), Social Acceptance & Implementation of New Technologies (Lotte Krabbenborg), Artificial Intelligence & Automation (Tom Heskes), Environmental Analysis (Rosalie van Zelm), Business Cases (Nanne Migchels), Mobility Ecosystems (Arnoud Lagendijk), Transport & Urban Planning (Erwin van der Krabben), Decision Making (Alan Sanfey) en Language & Speech Technology (Henk van den Heuvel). De HAN participeert met Power Electronics (Stefan van Sterkenburg) en Marketing & Communication (Mario de Vries).

Gepubliceerd op
20 april 2022
Project
NIfTI
Onder leiding van
Natuurkundige Nigel Hussey
Studenten van:
Radboud Universiteit & Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN)
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!