Merel start eigen bedrijf in voedingsindustrie

‘De voedingsindustrie is een grote speeltuin’

Merel Rijnen genoot op de mavo van de proefjes bij biologie, scheikunde en natuurkunde. Via een mbo-opleiding levensmiddelentechnologie kwam ze terecht op Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Merel Rijnen heeft inmiddels haar eigen bedrijf en kijkt met plezier terug op haar studietijd: ‘De persoonlijke benadering op Van Hall Larenstein vond ik supertof.’

Opleidingsachtergrond

Met een mbo-diploma Levensmiddelentechnologie op zak en ruime praktische kennis – ‘hoe bak je brood en waarom lukt het soms wel en soms niet?’ – was Merel Rijnen vastbesloten door te studeren. ‘Mijn ouders hebben mij altijd heel goed begeleid in de juiste keuzes maken door me vragen te stellen; wat vind je echt leuk, in welke sector zie je jezelf werken. Die begeleiding gun ik iedere student, die net als ik wel weet wat leuk is, maar niet weet wat je er dan later mee wil worden.’

De opleiding Voedingsmiddelentechnologie, inmiddels Food Technology, op Hogeschool Van Hall Larenstein was een verbreding van haar mbo-opleiding en sprak Merel Rijnen daarom enorm aan. ‘Praktische kennis had ik al. Op de hogeschool kreeg ik ook les in exacte vakken. Ik wilde vooral meer weten over alles rondom voedsel, zoals de productontwikkeling en productmarketing, bedrijfskunde, presentatie, communicatie en sensorisch onderzoek.‘

Specialisatie in Food & Marketing

Haar afstudeerrichting moest absoluut Food & Marketing worden. Dat wist ze zeker, maar ze bleek de enige student die daarvoor koos. ‘Gelukkig was dat toch mogelijk. De docenten kozen voor een persoonlijke benadering: veel zelfstudie en één keer per week evalueren met de docenten. Die persoonlijke aandacht voor het individu vond ik echt supertof’, dat is wat haar vooral is bijgebleven uit die tijd.

Ook met een afgerond hbo-diploma Voedingsmiddelentechnologie wist Merel Rijnen nog niet wat ze ermee wilde doen. Ze werkte als marketingmedewerker, zette in opdracht een onderneming op in Denemarken, deed in meerdere functies veel ervaring op in haar vakgebied en rondde in de avonduren ook nog een hbo-studie Diëtiek af.

Productontwikkeling leukste onderdeel

Merel van Food-DynamicsNa haar laatste baan gunde ze zichzelf de tijd om goed na te denken wat ze nu echt wilde. Merel Rijnen: ‘Productontwikkeling vond ik veruit het leukste onderdeel, maar ik was ondertussen ook bezig met een ondernemersplan te schrijven om aan de slag te gaan als diëtist. Toch twijfelde ik, zeker toen een oude klant me vroeg een opdracht voor hem uit te voeren als productontwikkelaar. Dat was toch waar mijn hart lag’, blikt ze terug.

Merel Rijnen besloot haar ondernemersplan om te gooien en startte haar eigen bedrijf Food Dynamics. Ze helpt sindsdien klanten met het vinden van nieuwe grondstoffen, het vervangen van ingrediënten, het verbeteren van producten en productieprocessen.

Breed opgeleid

Haar werk geeft enorm veel voldoening. ‘Ik kan niet de hele dag achter mijn laptop zitten, maar dat hoeft gelukkig ook niet. Ik ben vooral heel praktisch ingesteld; in mijn lab bezig met nieuwe technieken en technologieën testen. Dat ik dit bedrijf kan runnen, heb ik echt te danken aan mijn brede opleiding. Als leek heb je geen idee wat er voor een wereld schuilgaat achter voeding. Er is zoveel mogelijk, want de voedingsmiddelenindustrie is een grote speeltuin.’Eigen bedrijf in voedingsindustrie

Gepubliceerd op
16 december 2021
Wie
Merel Rijnen
Bedrijf
Food Dynamics
Opleidingsachtergrond
MBO Levensmiddelen technologie & HBO Voedingsmiddelen technologie
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!