
Nieuwe generatie tractoren rijdt op waterstof
Tractoren geschikt voor control traffic farming (CTF) voorzien van onder meer gps, die goede landbouwgrond zo min mogelijk vastrijden. Dat is het uitgangspunt van landbouwkundig ingenieur Paul van Ham. Samen met zeven boeren ontwikkelde hij twee prototypes van trekkers voorzien van vier grote, smalle wielen in plaats van twee kleinere en twee grote wielen. Tractoren, die ook beschikken over een verstelbare spoorbreedte en een kleine draaicirkel hebben.
Ecosysteem in bodem behouden
‘We kozen voor een tractor die op het veld op een breed spoor en op de weg op een smal spoor kan rijden. We vroegen ons af: hoe kunnen we die wielen aandrijven? Dat lukte niet direct met een dieselmotor, zo kwamen we op elektromotoren’, verklaart Paul van Ham.
Boeren die zorgvuldig naar het ecosysteem in de bodem en naar hun gewassen kijken, willen dat ecosysteem graag behouden. ‘Vandaar dat ze liever een tractor hebben met smalle wielen op grote breedte, die minder paadjes maakt dan een trekker met brede banden die overal rijdt en zo alle grond verdicht.’
Hybride tractor
Aangezien je voor een elektrisch aangedreven tractor een groot batterijenpakket nodig hebt, dat moeilijk op te laden is, koos Paul van Ham voor een hybride tractor, die deels op elektriciteit en deels, via een range-extender, op diesel rijdt.
De volgende stap was het vervangen van de dieselgenerator door een brandstofcel op waterstof. Dat laatste type tractor heeft H2Trac zelf ontwikkeld.
‘Hybride tractoren zijn al een primeur, tractoren die op waterstof rijden zijn een enorme primeur’, zegt de ondernemer met een glimlach. ‘Nederland heeft geen tractorindustrie meer. We werken heel hard om dat weer terug te krijgen. En weet je, wat zo mooi is? Er is echt vraag naar. In de landbouw en bij de aanleg van infrastructuur.’
Eerst vijf dan tien tractoren
De derde tractor die H2Trac het afgelopen jaar heeft gebouwd, de EOX175, wordt nu volop getest. ‘Dat is een hybride machine, die alles kan wat een tractor moet kunnen. En meer’, zegt Paul van Ham. De vierde tractor die het bedrijf dit jaar bouwt, loopt op waterstof. De ondernemer verwacht het komend jaar vijf tractoren te bouwen en het jaar daarop tien. Hij weet zich inmiddels gesteund door zeven medewerkers en twee investeerders uit de landbouwmachinewereld.
Landbouwtechniek
Paul van Ham studeerde Landbouwtechniek aan de Landbouw Hogeschool van Wageningen, de voorganger van Wageningen Universiteit & Research. Hij werkte daarna bij het Ministerie van Landbouw en vervolgens bij een onderzoeksinstituut tot hij twintig jaar geleden zijn eigen adviesbureau begon. ‘Als adviseur heb ik veel projecten in de landbouw, natuur en zorg meebedacht, opgezet en ervoor subsidie aangevraagd. Vaak was ik ook bij het eerste deel van de uitvoering betrokken’, vertelt de ondernemer.
Zo’n tien jaar geleden raakte hij met enkele biologische boeren in gesprek over teelt met CTF, waarvoor ze zelf machines hadden gebouwd. ‘Die machines werkten maar half of gingen kapot. Dat zat me dwars. Zo ben ik er vrij naïef en idealistisch ingestapt. Ik wilde deze boeren helpen.’
Agri Technika in Hamburg
De ontwikkeling van de tractor van de toekomst, zoals het bedrijf H2Trac het noemt, ging niet over rozen. ‘Het was meer dan knetterhard werken en veel ellende oplossen’, zegt Paul van Ham. ‘Maar toen we ons tweede prototype klaar hadden en daarmee op landbouwbeurs Agri Technika in Hamburg stonden, kregen we zo veel positieve reacties dat we wisten dat het de moeite waard was om door te gaan.’ Op de eerstvolgende beurs in Hannover presenteert het bedrijf zijn nieuwste versie van de EOX175, de tractor die op waterstof loopt.