Omlab: ontwerpstudio en biobased maakplek

We moeten veel bewuster omgaan met onze planeet. Termen als circulair en biobased klinken veel mensen wel bekend in de oren, maar: hoe geef je daar concreet invulling aan in de dagelijkse praktijk? Huub Looze startte samen met Margreet van Uffelen, in 2019 met Omlab. Het is een ontwerp- en projectstudio, een biobased maakplek en werkplaats voor praktisch onderzoek.

Het idee voor Omlab ontstond, omdat Huub Looze en Margreet van Uffelen zagen dat mensen nog steeds dingen maken, die milieuonvriendelijk zijn, terwijl dat niet hoeft. ‘Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen en uitvinden hoe we zoveel mogelijk, liefst honderd procent, biobased producten kunnen gebruiken’, verklaart Huub Looze. ‘Dit betekent dat we moeten omdenken; zaken anders aanpakken om tot hetzelfde doel te komen. Heel simpel: als het regent en je wilt droog blijven, kun je onder een afdak kruipen óf een regenjas aantrekken. Omdenken vraagt om commitment van consumenten, ontwerpers en producenten. Is iets niet recyclebaar, koop of maak het dan niet.’

Circulaire 3D printpasta

Met zijn achtergrond als industrieel productontwerper én met jarenlange ervaring in zowel ontwerpen, als maken, als kennis overbrengen, werpt Huub Looze zich nu op milieu-gerelateerde vraagstukken van bedrijven en instanties. Zoals een aannemer, die zoekt naar een alternatief voor beton. Omlab onderzoekt, ontwikkelt, experimenteert en zet vervolgens de ontwikkeling door, samen met andere ontwerpers, wetenschappers en bedrijven. Daar komt bijvoorbeeld een zelf bedachte en geproduceerde 3D-printpasta uit voort. Dat printmateriaal bestaat uit calciet, cellulose, Kaumera (bindmiddel) en water. Grondstoffen die worden gewonnen bij de productie van drinkwater en bij afvalwaterzuivering. Volledig circulair en ruimschoots voor handen.

Reststromen als grondstof

Huub Looze gebruikt graag grondstoffen uit reststromen. ‘Dat scheelt materiaal voor de vuilverbranding. Door het binnen de regio te zoeken, bespaar je transportkilometers. Wat dacht je van restmateriaal uit de plantenwereld? Van tomatenplanten, bijvoorbeeld, kun je uitstekende vezels maken. Aardappelschillen zijn weer geschikt voor productie van plastic. Er zijn zoveel mogelijkheden om te produceren met respect voor de natuur. Binnen Omlab laten we dat niet alleen zien aan producenten, we laten het hen erváren.’ Lachend: ‘Dan gaan mensen om. De techniek is er veelal wel. Er is alleen een vertaalslag nodig. Ontwerpers bedenken en technici voeren uit; met Omlab zijn we graag de verbinder tussen die twee. Bewustwording en samenwerking is heel hard nodig als we de wereld circulair willen laten draaien.’

Publiekslieveling

Een van de vele uitdagingen voor Huub Looze is professionals en jongeren motiveren om energie te steken in circulair denken en doen. De drempel om milieuvriendelijke aankopen te doen, bijvoorbeeld, is nog hoog. Dat het interessant, spannend, maar vooral broodnodig is om je daarmee bezig te houden, is nog een stap verder.
Daarom is Omlab ook educator. Met aanbod variërend van workshops voor leerlingen, stage- en afstudeerplekken voor studenten en masterclasses voor professionals. Een mooie bevestiging voor de aanpak van Omlab vormt de Circulaire Publieksprijs Gelderland, afgelopen februari. Het verschil maken vraagt misschien een lange adem. Maar Omlab heeft frisse lucht genoeg in de studio en werkplaats op de Veluwe; dat komt helemaal goed!

www.omlab.nl

Gepubliceerd op
14 april 2021
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!