Babs Zonnenberg, docent schilderen

Omscholen naar techniek

Werken in de techniek is werken aan de toekomst. Aan jouw toekomst, want er is volop werk in deze branche. En omdat je nooit te oud bent om te leren, bieden de opleidingsinstituten volop mogelijkheden voor volwassenen om zich te laten om- of bijscholen. Er zijn volop mogelijkheden voor zij-instromers en opleidingen op MBO- en HBO-niveau. Ontdek wat een technische opleiding jou kan brengen!

Zij-instromer: omscholen voor volwassenen

Ben je al werkzaam bij een bedrijf, maar wil je een carrièreswitch maken naar een hele andere richting? Of wil je jouw vakkennis juist combineren met het lesgeven aan jongeren? Dan kun je als zij-instromer bij allerlei instanties terecht. Zeker in de techniek staan bedrijven te springen om personeel dat graag nieuwe dingen wil leren en de handen uit de mouwen wil steken.

Omscholen op MBO-niveau
+
Omscholen op HBO-niveau
+
(Weer) aan het werk via het UWV
+
Hotspot Sterk Techniek Hubertushal verhuist naar Streekweg

Waarom kiezen voor techniek?

Al decennialang klinkt er een roep om meer technisch geschoold personeel. Mensen die hun hoofd én handen inzetten om nieuwe infrastructuur aan te leggen, huizen of bedrijfspanden te bouwen of duurzame installatietechnieken toe te passen. Door het tekort aan personeelsleden weet je vrijwel zeker dat je na jouw technische opleiding direct aan de slag kunt in het werkveld. Bovendien geeft het enorm veel voldoening om techniek in te zetten om concrete dingen te maken. Je ziet direct eindresultaat – en dat is een geweldige motivatie om door te gaan!

Naar welke beroepen kun je je laten omscholen?

Er zijn volop mogelijkheden als je je wilt laten omscholen naar een ander (technisch) beroep. Wat regelmatig gebeurt, is dat iemand zijn kantoorbaan omruilt voor een praktische functie in de techniek. Denk dan bijvoorbeeld aan elektromonteurs, installateurs of timmerlieden. Maar ook de omscholing naar leraar komt vaak voor, om zo de nieuwe generatie te leren hoe je met techniek werkt. In het bijzonder is er vraag naar hybride docenten. Zij combineren hun functie in de techniek met het lesgeven aan scholieren: de medewerkers van de toekomst. Lees ook ons artikel over Move to Match: om- of bijscholing op maat op mbo-niveau.

servicemonteur bij GREEFA

Kosten voor omscholing en bijscholing

Een deeltijd opleiding volgen kost geld. Of je dit zelf moet betalen, is deels afhankelijk van jouw CAO en de firma waar je op dit moment werkt. Als het gaat om bijscholing zodat jij je werk beter uit kunt voeren, dan zal de werkgever in veel gevallen (een deel van) de kosten op zich nemen. Maar houd er wel rekening mee dat ze hier niet toe verplicht zijn. Je kunt ook kijken wat er in jouw CAO vermeld staat over het volgen van opleidingen.

Kies je ervoor om een totale carrièreswitch te maken en blijf je niet langer werken voor jouw huidige baas? Dan is het wellicht mogelijk om met een nieuwe werkgever een overeenkomst te sluiten over het financieren van studiekosten, bijvoorbeeld in de vorm van een BBL-opleiding.

Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!