werken-mark-make-it-work-2

In vijf maanden omscholen naar software developer mét baangarantie

Hoe switch je van werktuigbouwkundige naar software developer? Mark Poelen uit Groesbeek zag zijn gebrek aan de juiste opleiding als een obstakel, maar dankzij het omscholingstraject Make IT Work van HAN, University of Applied Sciences slaagde hij erin zijn passie te volgen: hij schoolde zich in vijf maanden om én vond een baan als software developer bij Ovotrack in Amerongen.

De coronaperiode gaf Mark Poelen (32) het laatste zetje om na negen jaar machines ontwikkelen voor de pluimveesector te onderzoeken wat hij echt leuk vindt. ‘Toen we in 2020 gedwongen thuis moesten werken, wist ik het zeker: dit werk maakt mij niet gelukkig’, blikt hij terug. Programmeren had altijd al zijn interesse.werken-mark-make-it-work-

Via een loopbaantraject bij zijn werkgever ontdekte hij het omscholingstraject Make IT Work. ‘Daarbij ga je vijf maanden fulltime naar school en leer je ontwerpen en programmeren. Je krijgt veel theorie en je werkt zowel zelfstandig als in groepsverband aan allerlei opdrachten. Best pittig, maar achteraf absoluut de moeite waard, want ik ben heel blij met de stap die ik heb gezet’, ervaart de Groesbeker.

Intrinsieke motivatie

De regionale vraag naar IT-specialisten op hbo-niveau is groot. Dat was voor de HAN aanleiding om begin 2021 met Make IT Work te starten om zo wo’ers en hbo’ers zonder specifieke IT-achtergrond op te leiden tot volwaardige software engineers. Na een fulltime opleiding van vijf maanden gaan de deelnemers minimaal zes maanden aan het werk bij een werkgever tegen een marktconform salaris.

Voorafgaand aan de opleiding stellen alle deelnemers van het omscholingstraject zich online voor in een persoonlijk filmpje. Geïnteresseerde bedrijven bekijken alle filmpjes van de aankomende studenten en kiezen er een uit die zij als toekomstig medewerker zien zitten.

Zo ook Job Beekhuis, Managing Director bij Ovotrack in Amerongen. ‘Wij zijn een klein, maar groeiend ICT-bedrijf. Het is lastig om aan nieuwe medewerkers te komen. Het concept van Make IT Work sprak mij daarom aan. Bovendien vind ik het bijzonder stoer van de deelnemers dat ze hun vaste baan opzeggen en zonder enige zekerheid kiezen voor een opleiding. Dan moet je wel intrinsiek gemotiveerd zijn.’

Track-en-tracesoftware

Job Beekhuis zag de pitch van Mark Poelen en ging met hem in gesprek. Ze sloten een contract af voor een baangarantie: als de Groesbeker zijn opleiding met goed gevolg afrondde, kon hij als software developer aan de slag bij Ovotrack. Zijn opleiding zou dan grotendeels door het bedrijf worden betaald. En dat lukte.

‘Het is een geweldige stimulans om met een baan in het vooruitzicht te beginnen aan zo’n opleiding. Dat maakt de stap een stuk makkelijker, want je weet waar je het voor doet’, stelt Mark Poelen. Inmiddels zijn de zes maanden voorbij en is de nieuwste aanwinst van Ovotrack dagelijks bezig met het ontwikkelen van track-en-tracesoftware voor eiersorteerfabrieken over de hele wereld. ‘Mark is een fijne collega, stelt veel vragen over het hoe en waarom van zijn werk. Dat maakt het eindproduct alleen maar beter. We hebben zijn contract daarom natuurlijk verlengd’, vertelt een enthousiaste werkgever Job Beekhuis. Hij voegde via het Make IT Work-traject nog twee nieuwe collega’s aan zijn team toe.

Gepubliceerd op
25 april 2022
Onderwerp
Omscholing tot Software developer
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!