Bouwmensen Noes en Marc Gelders Vakmanschap

Carrièreswitch voor timmerman en sportinstructeur

Marc Dikke was timmerman bij een bouwbedrijf. Als instructeur bij Bouwmensen in Geldermalsen begeleidt hij nu jongeren die een bbl-vakopleiding in de bouw volgen. Noes Haumahu werkte als sportinstructeur en in een kledingzaak, hij volgt nu in opleiding Instructeur bij Bouwmensen. Beide ‘omscholers’ hebben een financieel steuntje in de rug gehad dankzij arbeidsvouchers van Gelders Vakmanschap.

Na zestien jaar als allround timmerman aan het werk te zijn bij een bouwbedrijf, kwam Marc Dikke (45) bij Bouwmensen in Geldermalsen voor een klus. Hij zag de instructeurs in de weer met jongeren, die een vakopleiding in de bouw volgen. ‘Ik dacht: hé, dat is leuk om te doen. Je ziet de diversiteit. De uitdaging is om jongeren gemotiveerd te houden en passie voor het vak op hen over te brengen.’ 

Bouwmensen is het opleidingsbedrijf van de bouw, dat in samenwerking met bouwbedrijven bbl(beroeps begeleidende leerweg)-opleidingen verzorgt. Daarnaast biedt Bouwmensen scholing voor zij-instromers in de bouw. Dat zijn mensen die eerst een andere baan hadden, maar graag de overstap naar de bouw maken. 

Vacature instructeur 

Er was een vacature voor een instructeur bij Bouwmensen, Mark Dikke solliciteerde en werd aangenomen. De timmerman volgde er de opleiding tot instructeur, die twintig weken duurt. Nu is Dikke alweer vier jaar werkzaam als instructeur.

Marc is van werk naar werk gegaan, waarbij we gebruik gemaakt hebben van een arbeidsvoucher van Gelders Vakmanschap’, verklaart Koos Karsijns, directeur van Bouwmensen in Geldermalsen. ‘Met de voucher van tweeduizend euro hebben we ongeveer de helft van zijn opleiding kunnen betalen.’ 

Bouwmensen Noes en Marc Gelders Vakmanschap

Praktijkopleider Bouwmensen 

Bouwmensen neemt jongeren in dienst, die een bbl-opleiding in de bouw volgen als het gaat om timmeren, schilderen of tegelzetten. Deze bbl’ers gaan één dag in de week naar school en werken de andere dagen bij een bouwbedrijf.

‘We zorgen ook voor een goede match tussen leerling en bouwbedrijf’, meldt Karsijns. ‘Als een leerling niet bij een bedrijf past, zoeken we een ander leerbedrijf voor hem of haar, zodat deze jongeren zo veel mogelijk behouden blijven voor de bouw.’  

Sportinstructeur in de bouw

Noes Haumahu (33) uit Leerdam is een zij-instromer. Hij volgde in zijn jonge jaren de CIOS-opleiding tot sportinstructeur in Arnhem. Hij ging aan de slag in de sportbranche, maar merkte dat het best moeilijk is om daarin fulltime werk te vinden.

‘Ik geef in de avonduren aan drie groepen les in vecht- en verdedigingssport Krav maga en werkte daarnaast in een kledingwinkel,’ vertelt Haumahu.  

In een tv-journaal zag hij ‘toevallig’ dat er mensen nodig zijn in de bouw. Onder het motto ‘niet geschoten is altijd mis’ ging hij zich oriënteren op werken in de bouw. Zo kwam Haumahu bij Bouwmensen terecht. ‘Van Bouwmensen had ik nog nooit gehoord. En ik had ook nog nooit een hamer vastgehouden’, zegt Haumahu met een lach. 

Aan de slag in werkplaats

Bij Bouwmensen liep Haumahu eerst een week mee, daarna volgde hij een voorschakeltraject van twee maanden om zich basisvaardigheden eigen te maken. Denk aan het gebruik van gereedschappen, het omgaan met machines en leren meten. ‘Daardoor kreeg ik beter inzicht in hoe je iets maakt. En kreeg ik er plezier in.’ 

Vervolgens volgde Haumahu de bbl-opleiding Timmerman op niveau 2 en daarna op niveau 3. ‘In de werkplaats bij Bouwmensen waren de meeste jongens jonger dan ik, maar ik zag hoe gedreven ze met hun vak bezig waren en wat een mooie dingen ze maakten. Dat is voor mij ook een mooi doel, dacht ik.’ 

Bouwmensen Noes en Marc Gelders Vakmanschap

Didactische vaardigheden 

Voor het omscholingstraject van Noes Haumahu ontving Bouwmensen ook een arbeidsvoucher van Gelders Vakmanschap, dit keer van drieduizend euro.

‘We zagen al gauw dat Noes een enthousiasmerende gave heeft. En hij had een corrigerende werking op de pubers waarmee hij de opleiding volgde. We zagen dat hij een goede instructeur kon worden’, zegt Karsijns.

‘Vakmanschap is zo’n 45 procent, verder gaat het vooral om je instelling: wil je wat leren en kun je goed samenwerken met anderen. En Noes neemt natuurlijk didactische vaardigheden mee van zijn sportopleiding.’  

Middenkaderfunctionaris in de bouw 

Haumahu volgt nu de opleiding tot in instructeur bij Bouwmensen en de bbl-opleiding Middenkaderfunctionaris in de bouw niveau 4. Met die laatste opleiding kan hij in de toekomst assistent-uitvoerder, werkvoorbereider of bijvoorbeeld calculator worden bij een bouwbedrijf.

‘Met deze opleiding krijg ik nog meer kennis en kan ik het vak nog beter begrijpen’, zegt de Leerdammer. Hij heeft het reuze naar zijn zin bij Bouwmensen wil daar voorlopig blijven.

‘Hier heb ik leuke collega’s en het werken met de jongeren bevalt me goed. Het mooiste is natuurlijk, dat je als instructeur een jongere met een rugzakje kunt helpen een weg te vinden om dit vak te leren.’ 

Arbeidsvouchers 

Karsijns benadrukt dat de arbeidsvouchers via Gelders Vakmanschap bij omscholing van volwassenen hun nut hebben bewezen. Hij vindt het jammer dat deze vouchers er niet meer zijn.

‘Het is een mooi instrument om in te zetten voor volwassenen, die bijna geen mogelijkheden hebben om een opleiding te volgen. De vouchers hebben echt geholpen om meer mensen in de bouw te laten instromen. We hebben ze gebruikt voor het opleiden van statushouders, van mensen van werk naar werk en voor zij-instromers.’  

Gelders Vakmanschap
Maak je nu klaar voor de techniek van straks
Gepubliceerd op
30 november 2023
Tekst
Francien van Zetten
Fotografie
Raphaël Drent
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!