Parkinson Smartwatch verbetert kwaliteit van leven van de patiënt

‘Ik zie dat patiënten die 40 procent van de dag off zijn - last hebben van stijfheid en tremoren – na het gebruik van ons horloge bijna 100 procent goede momenten hebben’, vertelt Hasse Muller over de effectiviteit van Parkinson Smartwatch.

Levodopa is het meest effectieve geneesmiddel voor behandeling van de Ziekte van Parkinson, een ziekte die wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine in de hersenen. ‘Levodopa kost niet veel en kent nauwelijks bijwerkingen. De nadelen zijn echter dat de pil slechts een paar uur werkt en dat de dosering zorgvuldig moet worden afgestemd op de patiënt; want neem je de pilletjes te snel achter elkaar, dan word je overbeweeglijk’, verduidelijkt Hasse Muller, oprichter van Parkinson Smartwatch.

‘Er is dus een soort bandbreedte waarbinnen je je medicatie moet innemen en die bandbreedte wordt steeds smaller, want Parkinson is een progressieve ziekte. Een arts maakt een behandelplan voor medicatie op basis van de dagelijkse goede en de slechte momenten van een patiënt. Onze Parkinson Smartwatch, een uiterst gebruiksvriendelijk horloge voor de patiënt, helpt de arts om een perfect behandelplan op te stellen. We bieden overigens niet alleen een horloge, maar zijn ook een online platform voor het managen van Parkinson.’

Portal met patiëntgegevens

Mensen met Parkinson hebben, mits zij consistent zijn in het innemen van hun medicatie en hun voedingspatroon, dagelijks een soortgelijk beeld van goede en slechte momenten. ‘Het horloge werkt heel simpel; wanneer je als patiënt merkt dat je toestand verandert, raak je een kleur op het scherm aan. Daarbij staat groen voor goed, rood voor onwillekeurige bewegingen en geel voor slecht, langzaam en stijf’, verklaart Hasse Muller.

‘Verder kun je op het horloge via een pictogram registreren wanneer je je medicatie inneemt en wanneer je eet. Al die gegevens worden automatisch opgeslagen en verzonden naar een database. Als arts en patiënt kun je inloggen op een portal op onze website om de resultaten te bekijken. Zo kan de arts zijn behandelplan nauwkeurig afstemmen op wat voor zijn patiënt de meest effectieve behandeling is.’

Anderen helpen met techniek

Hasse Muller studeerde technische natuurkunde en werkte lange tijd in de technische automatisering. Uiteindelijk begon hij als zelfstandige om zijn eigen ideeën uit te werken. ‘Ooit heb ik met twee studenten samengewerkt om te kijken of we de Ziekte van Parkinson konden meten; dat lukte.

Toen ik voor mezelf begon, heb ik dat idee verder uitgewerkt, want ik wil met techniek graag iets doen om anderen te helpen. Zo ontmoette ik Peter Nijssen, een oud-neuroloog die tien jaar lang in zijn praktijk met een zelfgebouwd horloge enorme resultaten had geboekt. We bundelden onze kennis en zijn ons gezamenlijk product gaan ontwikkelen’, vertelt de Hasse Muller over het slimme horloge.

Kwaliteit van leven

De Parkinson Smartwatch wordt niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, Zweden en Frankrijk gebruikt. Neurologen zijn enthousiast over de uitvinding. Ook patiënten zijn te spreken over het hulpmiddel en worden via een uitgebreide website op het horloge geattendeerd.

Hasse Muller: ‘Ik zie dagelijks in alle data dat patiënten er baat bij hebben; zij geven aan dat hun kwaliteit van leven wordt verbeterd. Dat geeft ons de drive om door te gaan. Daarnaast kunnen we dit product ook inzetten bij andere ziektes met een vergelijkbaar ziektebeeld.’

Lees meer over de Parkinson Smartwatch
Gepubliceerd op
03 november 2022
Oprichter
Hasse Muller
Ontwikkelde product
Parkinson Smartwatch en platform
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!