Spannende game Sofia’s Smuggling lokt jongeren naar musea

Hoe maak je acht musea rond de Nederlands-Duitse grens aantrekkelijk voor jongeren? Met die vraag als leidraad werkten studenten, onderzoekers en docenten van het HAN-lectoraat Networked Applications mee aan de ontwikkeling van de multimedia game Sofia’s Smuggling: Cross-Border Hunt! Vera Lange begon als student van de opleiding Communication & Multimedia Design aan het project. Zij is nu werkzaam als onderzoeker/docent User Experience (UX) Design bij de Academie IT en Mediadesign van de HAN.

Ede 1012- foto van game-app Sofia’s smuggling op mobiele telefoon die wordt vastgehouden door Vera Lange

Een innovatieve game ontwerpen met de wensen van de gebruiker als uitgangspunt. ‘Dat was voor ons lectoraat een ideale opdracht’, zegt Vera Lange. ‘Voor de musea was het werken met een game-app nieuw.’ 

Vera begon als student aan het Interreg-project van de Euregio Rijn-Waal, dat leidde tot de game Sofia’s Smuggling: Cross-Border Hunt! Ze studeerde af op een onderdeel ervan en werkt nu als onderzoeker/docent User Experience (UX) Design bij de Academie IT en Mediadesign van de HAN University of Applied Sciences. Met de game wordt een belangrijke groep jongeren en gamers op een vernieuwende wijze in contact gebracht met kunst, schilderijen, artefacten en historisch erfgoed. 

Jongeren en museumbezoek

Het begon allemaal in 2016 met de vraag van vier Nederlandse en vier Duitse musea in de grensregio’s Gelderland en Noordrijn-Westfalen. ‘We hebben veel onderzoek gedaan. En we hebben met ruim tweehonderd eerstejaars studenten Communication & Multimedia Design twee keer de game-app getest’, vertelt Vera. Er zijn vijf HAN-studenten afgestudeerd op dit project en er hebben drie stagiaires aan meegewerkt. De Hochschule Rhein-Waal bedacht het personage Sofia en haar zoektocht door de grensregio.

Beacons en AR

Vera werkte nauw samen met kunstmuseum Kurhaus in Kleve. ‘Het museum stond open voor alles. De game hoefde zelfs niet over hun kunstcollectie te gaan. Jongeren vroegen zich bij de eerste test juist af waarom de kunst niet in de app was verwerkt. Nu speelt bijvoorbeeld het beschilderde plafond in het museum een rol. Dat gebeurt onder meer met Beacons, kleine apparaten die een bluetoothsignaal uitzenden naar de telefoon van de spelers.’ 

Bij andere spelelementen wordt gebruik gemaakt van Augmented Reality (AR). Zo is in Kasteel Hernen een interactieve schilderijengalerij gemaakt met portretten van de verschillende kasteelheren- en -vrouwen. 

Door het meewerken aan de ontwikkeling van de app Sofia’s Smuggling heeft Vera ervaren hoe het is om met zo veel verschillende partijen samen te werken. ‘Dat vond ik heel leuk. Er stond best veel druk op, omdat we iets moesten opleveren dat echt wordt gebruikt. Geen prototype, maar een product dat werkt.’

De game spelen

De multiplatform game Sofia’s Smuggling: Cross-Border Hunt! brengt de spelers naar de musea LVR-Archäologischer Park Xanten, Kasteel Hernen (Geldersch Landschap & Kasteelen),  Museum Goch, Museum Het Valkhof in Nijmegen, Museum Kurhaus Kleve, Museum Schloss Moyland, Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. De speler bepaalt zelf de volgorde van de spellocaties en kan de game spelen in het Nederlands, Duits en Engels.

 

Gepubliceerd op
11 december 2020
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!