
Voedingsmiddelentechnologie: vak van de toekomst
Jacob Bouman
Jacob Bouman is recent begonnen als docent Food Technology en onderzoeker aan de Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL). Hij komt uit het bedrijfsleven en stapt over naar het onderwijs: ‘Ik zie het als een mooie uitdaging studenten te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe voedingsmiddelen. En van het leren kennen van dit mooie vak. Want er is echt heel veel mogelijk als food technologist, zoals het internationaal genoemd wordt. Er is heel veel vraag naar kennis van voedingsmiddelentechnologie.’
Voedingsmiddelentechnoloog
Zelf heeft Jacob Bouman gestudeerd aan de Wageningen Universiteit, waar hij afstudeerde als voedingsmiddelentechnoloog. Hij promoveerde vervolgens in de fysische chemie, waarbij hij zich specialiseerde in de droging van eiwitten. ‘Dat is heel belangrijk, bijvoorbeeld bij het maken van babyvoeding. Daardoor heb je minder energie nodig en dat verbetert de kwaliteit van de babyvoeding.’
Jacob Bouman heeft na zijn promotie enkele jaren bij multinationals Nestlé en RB Mead Johnson gewerkt. Dit studiejaar is hij bij HVHL aan de slag gegaan.
Afvalstromen reduceren
De nieuwe docent heeft bij veel voedingsbedrijven in de keuken gekeken en heeft daar veel van geleerd. ´Je kunt vaak verbeteringen aanbrengen in food processing. Dat is ook wat ik mijn studenten wil meegeven. Een van de voorbeelden is de stage, die ik tijdens mijn studie bij PepsiCo liep. Daarbij hebben we in een chipsfabriek een flinke vermindering van de afvalstromen gerealiseerd. Dat gebeurde door het zetmeel dat tijdens het bereidingsproces vrijkwam niet in het riool te lozen, maar te drogen en te verkopen. Dat scheelt afval, verspilling en geld.’
Footprint verbeteren
Ook het verminderen van afvalwater en de bijbehorende kosten en het verminderen van de stops tijdens voedingsprocessen door slimmere technieken toe te passen, zorgen voor een vergroting van de duurzaamheid in deze sector, benadrukt Jacob Bouman. ‘En dat telt steeds meer: minder milieubelasting, minder kosten, een betere footprint. Simpelweg door slim na te denken en de technieken die er zijn te optimaliseren en toe te passen. Het is één grote speurtocht, waarbij je steeds verder komt, steeds betere resultaten bereikt.’
Innovatief denken
Studenten leren innovatief nadenken tijdens de opleiding Foodtechnology. Jacob Bouman geeft een voorbeeld: ‘Bij pasteurisatie, het verhitten van voedingsmiddelen om bacteriën te doden, wordt soms een tweede warmtewisselaar gebruikt om het product weer af te koelen. Als je een warmtewisselaar gebruikt met een regeneratieve sectie, kan de koude productstroom de warme afkoelen en vice versa. Dat bespaart enorm veel energie. Een andere manier om bacteriën in je product te verlagen is via microfiltratie. Het voordeel is dat geen of een kleinere verhittingstap minder afbreuk doet aan de smaak van het product. En dat kan dus alleen maar verder verbeterd worden.’
Veel werkgelegenheid
Studenten bijten zich bij HVHL vast in dit soort vraagstukken. ‘Ze komen met originele invalshoeken en met dit soort mooie oplossingen’, betoogt Jacob Bouman. ‘Je kunt er ook meteen concreet mee aan de slag. Dat maakt je als afgestudeerde ook zo gewild in het bedrijfsleven. Dat vind ik prachtig.’
Voor de opleiding Foodtechnology bij HVHL is het profiel Natuur & Techniek het beste, maar het kan ook prima met profiel Natuur & Gezondheid. Mensen uit het mbo kunnen ook doorstromen naar deze opleiding.