‘We maken het lekkerste sinaasappelsap van Europa’

Irma de Kleijne is manager Productontwikkeling bij Fruity Line in Ochten. Dit bedrijf produceert vruchten- en groentensappen die met behulp van high pressure processing-techniek worden geconserveerd. ‘We maken een natuurlijk product zonder conserveringsmiddelen.’

Als Irma de Kleijne door een supermarkt loopt, ziet ze de sappen van Fruity Line in de schappen staan. ‘Dat is heel leuk’, zegt de manager Productontwikkeling met een glimlach. ‘Nog leuker is als je bekenden sap ziet drinken dat je zelf hebt ontwikkeld en ze zeggen dat ze het lekker vinden.’
Het bedrijf Fruity Line in Ochten in de Betuwe is gespecialiseerd in koudgeperste vruchten- en groentensappen en smoothies. Om de sappen lang houdbaar te maken wordt de high pressure processing(HPP)-techniek toegepast, waarbij de sappen in de plastic fles kort onder hoge druk komen te staan. ‘Het gaat om druk van zo’n 6000 bar, waardoor bacteriën worden gedood’, legt Irma de Kleijne uit. ‘De versheid, smaak en voedingswaarden blijven zo op een natuurlijke manier behouden.’
Als manager Productontwikkeling geeft ze leiding aan een team van elf mensen die voortdurend nieuwe smaken en producten ontwikkelen. ‘We zijn nu bezig met het toevoegen van vitamine D aan shots. Shots zijn kleinverpakkingen van 60 tot 150 milliliter sap met krachtige smaken, zoals gember, kurkuma en granaatappel, die mensen tussendoor als gezond drankje drinken.’

Driehonderd verschillende smaken

Fruity Line is Europees marktleider koudgeperste sappen en smoothies en produceert die in maar liefst driehonderd verschillende recepten voor klanten, zoals supermarkten, horeca en de voedingsindustrie. Voor elk product wordt een recept ontwikkeld in de keuken van het bedrijf. ‘We doen dat in overleg met de klant en kijken of een idee voor een nieuw recept haalbaar is’, vertelt Irma de Kleijne. ‘Er wordt een concept ontwikkeld, dat testen en proeven we. Een nieuw product moet natuurlijk aan kwaliteitseisen en diverse richtlijnen voldoen. Het moet bijvoorbeeld ook op grote schaal gemaakt kunnen worden in onze fabriek.’
Voor de Franse en de Spaanse markt heeft Fruity Line verschillende ‘koude soepen’, gazpacho’s, ontwikkeld. ‘Daar is onze HPP-technologie ook heel geschikt voor. Het is een heel lekker en uniek product geworden in de smaken tomaat klassiek, tomaat met paprika, spinazie met avocado en courgette met yoghurt.’

Profiel Natuur & Gezondheid

Voeding vond Irma de Kleijne op de middelbare school al interessant. Op de havo koos ze het profiel Natuur & Gezondheid, omdat ze natuurkunde en scheikunde leuk vond. Ze dacht kort over diëtiek, maar dat trok haar niet. Na een tip over de opleiding Voedingsmiddelentechnologie aan de Hogere Agrarische School HAS in Den Bosch ging ze daar kijken en was meteen enthousiast. ‘Daar kon ik onderzoek doen naar het verhaal achter producten die je elke dag eet. De HAS heeft een soort minifabriek waar je zelf proeven kunt doen. Je kunt er bierbrouwen, vla pasteuriseren en er zijn een kleine slagerij en bakkerij. Je kunt er ook met groenten en fruit werken.’
Studenten die kiezen voor de 4-jarige opleiding Voedingsmiddelentechnologie krijgen vakken, zoals microbiologie, chemie, procestechnologie en les in wet- en regelgeving die gelden voor etenswaren. ‘Je krijgt theorie, maar je bent ook veel praktisch bezig’, verklaart Irma de Kleijne. ‘Je leert bijvoorbeeld hoe machines werken en welke verpakkingstechnieken er zijn.’

Beste sinaasappelsap van Europa

Bij Fruity Line verdiepen de productontwikkelaars zich bijvoorbeeld in hoe je sinaasappels op de beste manier kunt persen en hoe je andere verse vruchten en groenten het beste kunt verwerken. ‘Hoe haal je het beste sap uit een sinaasappel met de meeste smaak en structuur, daar zijn we heel goed in’, zegt Irma de Kleijne lachend. ‘We maken het lekkerste sinaasappelsap van Europa. Dat vind ik, maar dat blijkt ook uit testen met consumenten.’

Wat haar bij de Ochtense sappenfabrikant aanspreekt is dat ze een natuurlijk product maakt en dat er aandacht is voor duurzaamheid. ‘We gebruiken geen conserveringsmiddelen. We voegen alleen antioxidant vitamine C toe om verkleuring te voorkomen van drankjes met bijvoorbeeld banaan of appel erin.’
Fruity Line houdt zich ook bezig met de duurzaamheid van de verpakkingen. De sappen en smoothies zitten in plastic flessen. ‘We onderzoeken hoe we minder plastic per flesje kunnen gebruiken en naar de mogelijkheden met bioplastics’, licht Irma de Kleijne toe. Sinds 2019 zijn er flesjes in gebruik die voor 25 procent uit bioplastic op basis van suikerriet zijn gemaakt en voor 75 procent van gerecycled plastic (RPET).

Snelgroeiend bedrijf

Fruity Line is in 2008 opgericht en werkt sinds 2009 met de HPP-techniek. Irma de Kleijne is in 2013 bij het bedrijf begonnen als productontwikkelaar. ‘Er werkten toen zestig mensen bij Fruity Line, nu zijn dat er zo’n vierhonderdvijftig’, vertelt ze. ‘We zijn een snelgroeiend bedrijf waar veel jonge mensen werken. Dat is heel leuk. En je krijgt de kans om te leren en te groeien. Zo heb ik meegewerkt aan het opbouwen van de afdeling Productontwikkeling.’

Meer weten over Fruity Line?
Bekijk dit filmpje

 

Gepubliceerd op
10 februari 2021
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!