Docent hbo Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek: ‘We geven alleen maar leuke vakken’

Hoe werken cellen? Welke afwijkingen veroorzaken ziektes? En hoe kweek je de lekkerste komkommers? Met de hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) leer je het antwoord op deze vragen te vinden via onderzoek. 'Kies je voor deze opleiding, dan heb je alleen maar leuke vakken,' vertelt Judith Tuininga tijdens open dagen aan toekomstige studenten. Ze is propedeuse-coördinator Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en docent Life Sciences; de Engelstalige variant van de opleiding BML. ‘We houden heel erg vast aan de gedachte dat studenten hier een beroepsopleiding volgen en dat we ze opleiden tot labmedewerker. Dus direct in de eerste week beginnen we al met lessen in het laboratorium. Dat spreekt de meeste studenten vaak wel aan.’

Diverse thema’s

In het eerste jaar zijn dat eenvoudige praktijklessen, voortbordurend op de lessen scheikunde en biologie op de middelbare school. ‘Maar we beschikken over geavanceerde apparatuur waardoor het voor studenten nog leuker is.’ Per periode wordt er aan een bepaald thema gewerkt waarbij theorie en praktijk zoveel mogelijk op elkaar worden afgestemd. ‘We behandelen thema’s als moleculaire biologie, celbiologie, wiskunde en laboratoriumrekenen, immunologie en plantenbiologie. Daarnaast geven we workshops en lessen om presentaties te geven, een onderzoeksverslag te schrijven en studiebegeleiding. Bij dat laatste moet je denken aan leren studeren, leren plannen en omgaan met uitstelgedrag’, vertelt de docent.

Instromers

Als vooropleiding voor de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek is er veel mogelijk. Het merendeel van de studenten heeft een havo-diploma op zak met het profiel natuur & techniek of natuur & gezondheid. Een ander deel van de studenten dat aan de opleiding start, is afkomstig van het vwo. ‘Sommige vwo-leerlingen mogen in het tweede jaar instromen en de propedeuse overslaan omdat ze een voorsprong hebben op de theorie’, vertelt Judith Tuininga. ‘Maar we zien vaak dat ze toch ook het eerste leerjaar volgen omdat ze op praktisch gebied kennis willen opdoen.’ Het overige deel van de studenten heeft de middelbare beroepsopleiding Laboratoriumtechniek gevolgd en kan in het tweede jaar instromen. ‘Voor hen zijn de praktijklessen geen enkel probleem’, ervaart Judith Tuininga.

 

Specialisatie kiezen

De opleiding, die ook veel buitenlandse studenten aantrekt, is opgebouwd van breed naar smal. Judith Tuininga: ‘In het eerste half jaar is de lesstof vrij algemeen met voor een deel chemie. Vanaf het tweede half jaar krijg je alleen maar biologie. Uiteindelijk maak je in het derde leerjaar een keuze welke specialisatie je kiest: plantenbiologie, biotechnologie of biomedisch onderzoek. Op basis daarvan maak je ook een keuze voor je stageplek; in het derde en vierde jaar ga je een half jaar op stage.’ Studenten moeten zelf solliciteren op een stageplek en kunnen daarbij kiezen uit een lange lijst met beschikbare bedrijven.

Toekomstperspectief

Hoewel Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek een moeilijke opleiding is en je een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig hebt om de studie met goed gevolg af te ronden, ziet docent Judith Tuininga gelukkig ook dat veel studenten tijdens hun stage of vlak erna een baan krijgen aangeboden. ‘Veel studenten kiezen voor een baan als analist of labmedewerker, bijvoorbeeld in een ziekenhuis waar ze patiëntmateriaal bekijken of DNA-onderzoek uitvoeren. Andere studenten komen terecht bij een onderzoekslaboratorium van een universiteit of een bedrijf. We hebben bijvoorbeeld veel stagiaires bij MSD Animal Health in Boxmeer waar ze vaccins maken voor dieren. Daar help je mee om nieuwe vaccins te ontwikkelen of werk je mee aan technieken die daarbij nodig zijn. Ook zien we studenten werken bij plantenveredelingsbedrijven waar ze meewerken om planten te verbeteren’, somt Judith Tuininga de mogelijkheden op.

Persoonlijke ontwikkeling

Een hbo-analist onderzoekt zowel zelfstandig als in teamverband, werkt nauwkeurig, is kritisch en creatief in het bedenken van oplossingen. ‘Dat is in hoofdlijnen het profiel van een analist. Sommigen vinden de opleiding erg leuk maar net iets te moeilijk en beginnen na het eerste jaar aan de mbo-opleiding Laboratoriumtechniek. Een deel daarvan meldt zich vervolgens met hun diploma op zak alsnog weer hier aan voor de hoge beroepsopleiding. Heel leuk om te zien hoe die studenten zich in die paar jaar tijd hebben ontwikkeld en hoe zelfstandig ze zijn geworden en het hier alsnog redden.’

Gepubliceerd op
19 januari 2021
Heeft u een mooie technische innovatie of technisch initiatief?
Lever ons content aan en ontvang daarvoor 'free publicity' via Tech Gelderland!